Vložil dakr, 7. Únor 2024 - 23:55

tak ještě jeden pokus: nejsem v tomto oboru vzdělaný a myslel jsem že dám jednoduchou otázku a dostanu jednoduchou odpověď. Bohužel výsledek takový není. V diskusi se mluví o všem možném jen ne o tom co jsem chtěl vědět. Navíc tady píšete i invektivy což k ničemu nevede.

Naše SVJ má společného zástupce pro nebytovou jednotku zvoleného již před dvěma lety. Teď jsme na shromáždění probírali jeden důležitý bod, jehož schválení vyžadovalo 2/3 většinu přítomných hlasů(podílů). Hlasovaní za bytové jednotky je asi jasné:
ze 100% přítomných bylo 60% PROTI a 40% PRO. Ale bytové jednotky tvoří jen 80% z celkového počtu podílů a 20% tvoří nebytová jednotka. Převedeno na celkový počet podílů za bytové jednotky tedy bylo 60% z 80% = 48% PROTI a 40% z 80% = 32% PRO.

Společný zástupce měl hlasovat jak ? 60% spolupodílníků a zároveň vlastníků bytových jednotek bylo PROTI a 40% bylo PRO. Pokud by měl společný zástupce respektovat většinu spolupodílníků měl by za nebytovou jednotku hlasovat PROTI. A protože váha hlasu společného zástupce činí v celkovém objemu 20% podílů bylo by celkem 42%+20% PROTI a 38% PRO ? To je varianta 1. Celkem hlasování 62% PROTI a 38% PRO

Varianta 2. Pokud by ale pro nejednotnost spolupodílníků společný zástupce neměl hlasovat, pak by bylo 42% PROTI + 38% PRO + 20% se ZDRŽELO. Nevím jestli jsem to popsal srozumitelně, ale když tak mi poraďte. Podle právníka je 2.varianta správná. Odkaz poslal z portálu www.sousedé.cz kde J.Bělohrádková uvádí : Před platností NOZ byl nejčastěji používám způsob hlasování společných garážových stání, kdy nejdříve hlasovala taková jednotka samostatně a pokud byl počet hlasů větší než 50% započítal se do hlasování podíl celé jednotky, pokud hlasovalo méně než 50% nezapočítalo se nic. Naopak nová situace, kdy se všichni vlastníci nyní musí dohodnout na společném zástupci, vede v praxi často k tomu, že se jednoduše dohodnout nedokáží a celá taková společná jednotka je pak z hlasování úplně vyloučena.

Nerozumím tomu, na společném zástupci jsme se dohodli už před 2 roky, ale v různých případech většinou není názor spolupodílníků jednotný. Znamená to, že jen když se spolupodílníci shodnou 100% pak se započítá hlas nebytové jednotky ??? jinak je vždy z hlasování vyloučena ?

Zkuste mi pomoc tohle pochopit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.