Vložil prohrál jsem (bez ověření), 29. Leden 2024 - 21:41

„Domáhat se“ lze čehokoli. Ale „domoci se“ je loterie pro HAZARDÉRY.

Obdivuji, že jste měla opravdu ŠTĚSTÍ, že se SVJ neodvolalo. Já jsem z ústeckého kraje a aktuálně jsem dostal na prdel: okresní soud mi dal za pravdu. Krajský si vymyslel vlastní důvody pro posouzení případu a nárok žalobce potvrdil. A také mám vyúčtování stále CHYBNĚ VYČÍSLENÉ. Krajský soud to nezajímá – údajně kdyby služby do 1000 Kč alikvótního nákladu byly uznávány soudem jako chybně vyčíslené i když jsou, není v zájmu (parafrázuji soudce:) udržení „ovcí v ofčíně“ (argumentace soudce při jednání). Prostě by většina žalob vlastníka na SVJ, byla úspěšných. SVJ si prostě vymýšlelo zcela zástupné důvody žaloby a soud krajský, i když na jejich cinty nereagoval výslovně, našel důvody proč rozsudek okresního soudu převrátit.

No ale k Vašemu dotazu (jen ale de lege ferenda, protože nárok pro rok 2016 je již nevymožitelný, protože dle NOZ můžete žalovat max. do 3-let po vzniku nároku na uplatnění práva. Pak se promlčí!): jinak než žalobou toho NEDOSÁHNETE. Doporučuji ale NIKOLI žalovat „správně vyčíslené a doložené vyúčtování“, ale vyčíslete pokutu podle §13 ZoSL – DOKUD JI MÁTE !!! (každý měsíc otálení vás může stát 1500 promlčeného nároku) – a vyzvete SVJ k jejímu zaplacení. Po lhůtě podejte žalobu na uhrazení pokuty.

Předem říkám, že to bude BOJ! Pokud nemáte právní vzdělání nebo někoho v rodině, MUSÍTE hrát (a vyhrát!!) loterii „zvol si svého advokáta z WWW.CAK.CZ“. Jde o loterii zcela nepředvídatelnou. Advokát Vám může napindat hromadu argumentů které vypadají dobře na první pohled. Pokud ale právní sepis nepodrobíte své důkladné kontrole a VEDENÍ, je dobře možné, že bude žaloba zamítnuta, nebo nebude ale Vámi zvolený advokát nebude mít „gebíry“ bojovat i krajského soudu, kam se SVJ při této žalobě v podstatě MUSÍ obrátit. Dále MUSÍTE dát na modlení ohledně svévole rozhodování u krajského soudu a i nejvyššího (viz. aktuální judikatura).

No a především se připravte jednak na náklady řízení jednak na na PROHRU.

Pokud jde o „náklady řízení“ tak platí, že Vámi v loterii zvolený advokát se nespokojí s odměnou dle advokátní vyhlášky, ale bude chtít násobně více s tím, že Vám NEZARUČÍ ani to, že nebudete u soudu odmítnuta (což já považuji za flagrantní selhání advokátních služeb).

Pokud jde o „prohru“ tak je to tak, že není jisté zda máte dost relevantních nábojů a jestli i pokud je máte, zda je advokát použije správným způsobem.

V neposlední řadě zvažte, že například po mně chtěl krajský soud vyčíslení o kolik si myslím, že mne poškodilo nesprávné rozúčtování. Přesně to vyčíslit nejde, protože SVJ podklady k vyúčtování buď nemá nebo je zničí a není pravděpodobné, že najdete správný procesní postup v dohledné době, abyste s nimi mohla škodu vyčíslit. Soudu jsem argumentoval judikaturou – marně. Soud odhadl „škodu“ na ±1000Kč a to je škoda podle soudu BAGATELNÍ a nebude dělat NIC co by dalo SVJ „na pamětnou“.

Prostě „žalovat“ je hazardní hra (jít k soudu je svého druhu VELMI hazardní hra) a platí, že „peklo nikdy neprohraje“ (soudy a advokáti se napakují VŽDCKY).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.