Vložil Justitianus, 29. Leden 2024 - 14:24

Leoši, pokusím se Vám odpovědět.

  • „Je možné ve stanovách určit, že se náklady na vlastní správu rozvrhnou na každou jednotku stejně … (i když v prohlášení toto ustanovení nebude)?“

Ano, je to možné. Jestliže prohlášení mlčí o nákladech na vlastní správu budoucí právnické osoby SVJ, pak si to můžete a máte upravit v jejích stanovách.

Váš hlavní problém ovšem je, že nejspíš netušíte co je vlastní správa právnické osoby. Jde o náklady na fungování spolku, které by SVJ vynakládalo, i kdyby neexistoval žádný dům s jednotkami.

  • „Nebo to možné není, právě proto, že to [t.j. náklady na vlastní správu] v prohlášení nebude uvedeno … ?“

Jak už jsem napsal, je to naopak. Právě proto, že to v prohlášení není uvedeno, otevírá se neomezená možnost upravit to ve stanovách SVJ. A do stanov to přece patří! Vždyť jde jen o vnitřní spolkovou záležitost.

  • „… a muselo by se do stanov uvést rozúčtování všech nákladů na správu (vč. nákladů na vlastní správu) … tak jak to je v prohlášení?“

To se zase pletete. Mícháte dohromady hodinky a holinky. Obojí se sice natahuje, ale jinak nemají účetně nic společného. Rozúčtování nákladů na správu domu nemá ve stanovách spolku SVJ co dělat. Do toho přece tomu spolku vůbec nic není.

Náklady na správu cizího majetku jsou (v NOZ i v účetnictví) odlišné od nákladů na správu právnické osoby, která ten cizí majetek spravuje.
Jinak řečeno:
Náklady na správu domu a pozemku jsou odlišné od nákladů na vlastní správu SVJ.


Zde Vám už radili, abyste do toho nevrtali. Abyste oba druhy nákladů rozúčtovali shodným způsobem – podle spoluvlastnických podílů (jak to stanovil zákon č. 72/1994 Sb.). Rozumná rada. Pak není nutné obě hromádky extra rozlišovat. Jiný postup má pro SVJ pouze samé nevýhody a žádnou výhodu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.