Vložil Leoš´ (bez ověření), 27. Leden 2024 - 20:57

Pane Justitianus,

nejde jen o můj názor, podle vás totální nesmysl. Správu u nás vykonává původní vlastník – osoba odpovědná za správu tj. správce. Jde o okresní bytové družstvo, které spravuje okolo 160 bytových domů. Je členem Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMD), který je prostřednictvím svých členů největším organizovaným správcem bytových domů v ČR a členská družstva vykonávají též správu pro cca 13 tisíc společenství vlastníků jednotek.

Družstvo jako člen SČMD při své činnosti využívá poskytovaných služeb svazu především poradních služeb garantovaných jejich právníky. To se týká i otázky rozúčtování nákladů na vlastní správu na každou jednotku stejně při správě domů, kde SVJ už vzniklo i domů, kde SVJ ještě nevzniklo (správa bez vzniku společenství vlastníků) – náš případ. Tento způsob rozúčtování využívají i ostatní členové SČMD.

Podle předpisu vypracovaného našim správcem (družstvem) jsou rozúčtovány na každou jednotku stejně dle NOZ § 1180 odst. 2 tyto náklady vlastní správní činnosti uvedené v NV 366/13 Sb.:

  • Odměny funkcionářů samosprávy našeho domu (organizační jednotka družstva)
  • Příspěvek na správu vykonávanou družstvem
  • Paušální odečty, vyúčtování, které zajišťuje družstvo

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.