Vložil Justitianus, 27. Leden 2024 - 14:21
  • Vložil Leoš „… už od r. 2014, kdy nabyl účinosti NOZ dle § 1180 náklady na vlastní správu rozúčtováváme na každou jednotku stejně.“

Napsal jste totální nesmysl.

Nikdo z vlastníků jednotek nebyl a není povinen hradit žádné vlastní náklady správce. Je tomu tak proto, že nejste členy správce. Ani nejste členy žádného SVJ. Této NEEXISTUJÍCÍ právnické osobě nemohly nikdy vzniknout náklady na vlastní správu.

U družstva, které bylo správcem domu ze zákona, je to totéž. Družstvo mohlo účtovat vlastníkům jednotek pouze náklady na svou ekonomickou činnost – na správu cizího majetku; tyto náklady zahrnovaly jistě i přiměřený zisk družstva. Družstvo bylo oprávněno rozvrhnout na vlastníky jednotek pouze tyto náklady, a to jedině podle jejich spoluvlastnických podílů na spravovaném majetku.

Pokud jste snad zároveň byli (nebydlícími) členy družstva, pak každý z vás hradil také členské příspěvky družstvu podle § 235 a § 238 NOZ a podle stanov BD. Vy do toho nesmyslně pletete náklady na vlastní správu SVJ podle § 1180 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb..

Pochopte laskavě:
▪ Jedete-li vlakem, zakoupil jste si službu a máte zaplacenu jízdenku, která Vás k využití služby opravňuje. Nejste povinen hradit navíc odměny průvodčího a strojvůdce, ani náklady na odměňování osob ve vedení společnosti České dráhy, ani jim neplatíte vedení účetnictví.
▪ Zakoupíte-li si zájezd do Egypta, zakoupil jste si službu se vším všudy. Nejste povinen navíc hradit žádné odměny cestovní kanceláři, protože svou odměnu (zisk) si CK už zakalkulovala do ceny zájezdu. Nejste extra povinen hradit ani odměny, které CK vyplácí členům jejích orgánů, odměny na vedení účetnictví CK, ani nějaké odměny na podobné náklady vlastní správní činnosti CK.
▪ Když si objednáte instalatérskou firmu, aby Vám prošťouchli ucpaný záchod, uhradíte dohodnutou částku. Nejste povinen hradit zvlášť i odměny pana šéfa, ani plat jejich účetní, ani náklady na pronájem jejich kanceláře a dílny.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.