Vložil ... (bez ověření), 29. Srpen 2023 - 10:16

Zajímavý komentář z diskuze k článku:

Máte v té právní úpravě spolkového bydlení, lidičky dost bordel. Když jsem zkoumal před pěti lety možnosti přesunu z Kanady zpátky do Česka, narazil jsem na problém nedostatečné ochrany individuálního podíiníka v bytovém družstvu nebo společenství vlastníků. Nakonec to byla jedna z věcí která mě od plánu návratu odradila.

Já jsem v Kanadě byl dlouho předsedou „kondominia“( jak se tady říká společenství vlastníků) a proto ten systém znám dost dobře. Každé kondominium je vedeno jako právní osoba a má určité povinnosti vůči jednotlivým majitelům. Musí předkládat všem dvakrát do roka bilanci, výčet pohledávek proti společnosti, a opravy které nebyly v plánu.

Co se týče měsíčních nedoplatků za údržbu a na fond obnovy, s tím se tady nikdo nepáře. Jakmile existuje nedoplatek déle než dva měsíce, majitel jednotky obdrží varování o zástavě nemovitosti. Jestliže dluh není plně splacen do dalšího měsíce, pak je jednotka v zástavě, ze které se musí majitel vyplatit do šedesáíti dnů – opět plně, tentokrát s administrativními poplatky (všechno dělá právník). Jestliže majitel byt pronajímá, pak je odpovědný za vystěhování nájemníka, s náhradou nebo odškodným. Jestli je stále dluh nedoplacen, pak je jednotka v exekuci, a my zde máme speciální aukční trh, kde byt je prodán okamžitě. Z výtěžku se dluh odečte.

Za osm let co jsem úřadoval ve správní radě jsme měli nějakých dvacet zástav a sedm exekucí. (Máme 250 jednotek). Nikdy jsme neměli problémy s lidmi, kteří svoje spoluvlastnické povinnosti nebrali vážně. Ale takových je dost málo. Každý kdo si tady byt kupuje, ten systém zná a ví, že ze sousedů takhle nic nevytáhne.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.