Čemu slouží katastr nemovitostí?

Vložil Anonymous, 4. Červenec 2023 - 12:58 ::

Opakovaně dostávám poštou nabídky k odkupu mé nemovitosti. Je zřejmé, že jsou rozesílány hromadně, strojově, na adresy ve velkém získané z katastru a nabídka není individualizována (ani individualizována být nemůže, neboť odesílatel nemá podrobnou znalost ani nemovitosti, ani jejího vlastníka, má pouze údaje z katastru).

K tomu bych měla několik dotazů:

  • Je takovéto použití údajů z katastru nemovitostí v souladu s právem?
  • Je možné nějak s takovýmto použitím údajů z katastru nemovitostí nesouhlasit?
  • Je možné ke svým údajům v katastru veřejně přístupným nechat připojit poznámku významu Vlastník nemovitosti nesouhlasí s použitím jeho údajů k zasílání nevyžádaných obchodních nabídek? Takovouto poznámku bylo možné nechat zveřejnit v telefonním seznamu, dokud platilo, že je třeba s obchodními nabídkami aktivně nesouhlasit.

Důvody dotazů jsou zřejmé. Jednak mám za to, že k zasílání obchodních nabídek je nyní třeba aktivně projevit souhlas (který zásadně neuděluji a případný omylem nebo dříve udělený beru zpět) a hlavně nestojím o papíry ve schránce. Úplně stačí papíry, kterých se zbavit nelze (obecní zpravodaj, oznámení o odečtech, omylem vhozené písemnosti adresované někomu jinému ad.).

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.