Vložil Justitianus, 4. Červen 2023 - 11:56
  • Petr: „S velmi malou pravděpodobností jsou lodžie částí bytu.“

Ta pravděpodobost je nulová. Prostor který není místností nemůže být nikdy součástí bytu. Totéž platí i pro balkon, terasu, garážové stání, sklepní kóji.

Podle § 2 zákona č. 72/1994 Sb. (§ 2 Vymezení pojmů) platilo:
[Pro účely tohoto zákona se rozumí] bytem místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, …
[Pro účely tohoto zákona se rozumí] jednotkou byt nebo nebytový prostor nebo rozestavěný byt nebo rozestavěný nebytový prostor jako vymezená část domu podle tohoto zákona, (…)
Podle § 2236 odst. 1 občanského zákoníku (NOZ) platí:
Bytem se rozumí místnost nebo soubor místností, které jsou částí domu, tvoří obytný prostor a jsou určeny a užívány k účelu bydlení.
Podle vyhlášky č. 366/2013 Sb. platí:
Podlahovou plochu bytu v jednotce tvoří půdorysná plocha všech místností bytu včetně půdorysné plochy všech svislých nosných i nenosných konstrukcí uvnitř bytu, jako jsou stěny, sloupy, pilíře, komíny a obdobné svislé konstrukce. Půdorysná plocha je vymezena vnitřním lícem svislých konstrukcí ohraničujících byt včetně jejich povrchových úprav.
Podle § 48 odst. 4 zákona č. 235/2004 Sb. platí:
Obytným prostorem se pro účely daně z přidané hodnoty rozumí byt nebo jiný soubor místností, popřípadě jednotlivá obytná místnost, které svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením odpovídají požadavkům na trvalé bydlení a jsou k tomuto účelu určeny.
Podle § 3 písm. g) vyhlášky č. 268/2009 Sb. platí:
Bytem [je] soubor místností, popřípadě jedna obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení a je k tomuto účelu užívání určen.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.