Vlastník kanalizace v SVJ

Vložil Daniela (bez ověření), 3. Duben 2023 - 8:16 ::

Dobrý den, Prosím o radu ohledně vlastnictví kanalizace. Bydlíme v řadovém bytovém domě – přízemní byty jsou vedle sebe, žádný nemá sklep. Před dvěma lety se ucpaly venkovní revizní kanalizační šachty na společném pozemku. Problém jsme zjistili my, jelikož se nám vrátila voda z vany přes toaletu. Vak provedl čištění šachet i kanalizace vedoucí z naší toalety. Po dvou měsících se nám voda vrátila znovu, proběhlo čištění potrubí od naší toalety do příslušné šachty. Poté byl proveden kamerový záznam a zjistilo se, že pod patním kolenem je část uložena v protispádu, a může docházet k usazování nečistot. SVJ tvrdí, že je tato část kanalizace naše jako vlastníka bytové jednotky jelikož vede pod naším bytem. Ke stavbě nemáme žádné technické výkresy. Opravu jsme si po dvouletém dohadování zajistili sami, abychom mohli bytovou jednotku řádně užívat. Zjistilo se, že kanalizace vede takto: od toalety vede litinova trubka, dále je napojeno patní koleno, umístěno pod podlahou bytu v hloubce cca 1 m, dále cca tři metry potrubí vedoucí pod nosnou zeď a dále pod podlahou vedlejšího bytu, kde se napojuje do společného potrubí zřejmě těchto dvou bytů. Není vyloučeno, že se dále za sedm metrů nenapojuje i další bytová jednotka. Z dostupných informací je zřejmé, že toto vlastnictví určuje pouze prohlášení vlastníka. V tomto prohlášení máme uveden popis jednotky – jednotlivé místnosti s výměrou, vybavení jednotky: kuchyňská linka s dřezem a mísící baterií, el. sporákem, třemi vestavěnými skříněmi v předsíni, koupelna s el. boilerem, vanou s mísící baterií se sprchovadlem a umyvadlem s mísící baterií, WC je vybaveno klozetovou mísou se splachovadlem. V bytě je 5 ks topných těles. Být je vytápěn dálkovým topením, součástí bytové jednotky jsou nosné příčky, okna a dveře vchodové bytové a vnitřní, podlahová krytina, vnitřní elektroinstalace, vnitřní rozvody vody, vnitřní odvody odpadních vod, vnitřní rozvody ústředního topení. O společných částech v prohlášení nic moc nepíše, jsou zde uvedeny pravidla pro správu domu. "Účastníci se zavazují, že přebírají na sebe veškerá práva a povinnosti majitele a to především co se údržby, správy i oprav nemovitosti týká a to podílem odpovídajícímu podlahové ploše zakoupených bytových a nebytových jednotek (podílů).

Co si tedy mám představit pod pojmem vnitřní odvod odpadních vod? Jedná se o trubky vedoucí z umyvadla, odvoz z pračky, vany a dřezu do připojení na ležaté potrubí kanalizace včetně tohoto připojení? Nebo se jedná i o část ležatého potrubí vedoucí pod bytem? A jak je to v případě napojení pod sousedním bytem? Je tato část souseda, nebo nás obou?

Předem děkuji za informace Daniela

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.