Stát si prosadil DS i pro SVJ - první poznatky

Vložil Pavel, 29. Leden 2023 - 12:01 ::

O datových schránkách zde píšu již od roku 2009 a tak mi nedá, abych pomlčel při násilné implementaci DS pro cca 70 000 SVJ od 1.1.2023.

1)Je vidět, že nejsou propojené informační systémy mezi DS/veřejným rejstříkem a registrem žijicích osob. Přístupové údaje jsou tupě rozesílány všem, kdo jsou zapsáni ve veřejném rejstříku bez ohledu na skutečnost, zda osoby žijí či nikoliv. Příslušné SVJ by si mělo opravit zápis ve veřejném rejstříku. Jinak se to automaticky propíše i do evidence „skutečných“ majitelů a může být problém např. s bankou.

2)V Nastavení/u­živatelé v DS se může vyskytnout řada osob, které nejsou zapsané ve veřejném rejstříku. Bude se patrně jednat o celé představenstvo či všechny jednatele právnické osoby, která je členem výboru.

3)Setkal jsem se s tím, že někteří členové výboru chtějí kvůli této další buzeraci ze strany státu rezignovat. Radím jim, pokud je to jediná překážka ve výkonu funkce, ať za sebe jako „oprávněnou osobu“, pověří „pověřenou osobu“. Samozřejmě mělo by se jednat o nějakou spolehlivou osobu a není to zcela bez rizika.

4)Příležitost k rezignaci bude ještě dost. Stát chystá další zvyšování administrativy, protože je potřeba zaměstnat stále více bobtnající státní aparát.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.