Datové schránky pro SVJ formou dezinformace od Ministerstva vnitra

Vložil Pavel, 10. Leden 2023 - 23:05 ::

V rámci násilné digitalizace obyvatel ČR se začal rozesílat dopis na všechny členy cca 70 000 výborů v ČR.

Zvlášť miloučký mi přijde slib, že do schránky SVJ mi budou chodit zprávy „o blížící se konci platnosti osobních dokladů nebo STK“. To „m“ ve slově „blížící“ tam opravdu chybí, ani si to po sobě nepřečtou, lemplové. A že budou SVJ posílat oznámení o mé občance je buď lež (pokud ne) nebo nehoráznost (pokud ano).

Ale to je jen pro potěchu ducha. Vůbec celé to smotává přístup k osobě („Vážený uživateli, založili jsme pro Vás…“) a přístup k organizaci („Schránka je registrovaná pro Společenství…“). A hned nato „ID Vaší schránky…“ s velkým V, což asi zase znamená, že se jedná o mne konkrétně. Předpokládám, že umí pravopis.

Dále něco podobného dostanou všichni podnikatelé. Tam bych viděl jako příhodné posílat jim informaci o konci platnosti osobních dokladů nebo STK.

U schránky pro SVJ jsou ale tyto informace samozřejmě nesmysl. Neznám SVJ, které by vlastnilo auto. A že by SVJ mělo mít nějaký osobní doklad, kterému by končila platnost, to nepředpokládám. Asi se tedy jedná o dezinformaci. Pokud se nepletu, tak je na Ministerstvu vnitra nově zřízen útvar pro boj s dezinformacemi, štědře dotovaný ze státního rozpočtu. Asi by stálo za to jim dezinformaci oznámit. :-))

Původně měli být obdarováni datovými schránkami všichni obyvatelé, kteří použijí bankovní identitu. Od toho se zatím upustilo. Systém by to asi nezvládl.

Od 1.1.2023 jsou u datových schránek 2 novinky k fikci doručení. Na základě rozšířeného senátu NSS 4 Afs 264/2018–85 z 26.5.2022 bylo rozhodnuto, že se o sobotách, v neděli a ve svátek nedoručuje. Druhá novinka se týká Kontrolního hlášení u DPH, kde neplatí 10 denní lhůta od doručení, ale lhůta 17 dní. Ovšem nikoliv od doručení (přečtení), ale od dodání do DS. Aby byl větší zmatek.

V roce 2023 bude veselo!

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.