Předseda SVJ zvolení

Vložil Dudulik, 6. Prosinec 2022 - 16:41 ::

Zdravím. Prosím o radu. Kdy je nově zvolený předseda SVJ oficiálně „předsedou“? Je to dnem zvolení na schůzi SVJ a zápisem z jednání schůze nebo až po zapsání v registru u Krajského soudu kde je SVJ registrováno? Díky za odpověď.

  • statutární orgán

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil § (bez ověření), 6. Prosinec 2022 - 19:15

Podle zákona o vlastnictví bytů je nově zvolený předseda společenství vlastníků jednotek oficiálně předsedou od chvíle, kdy je zvolen na schůzi společenství vlastníků jednotek. To je důležité, protože předseda je zodpovědný za vedení jednání schůze a zastupování společenství vlastníků jednotek v různých situacích. Zápis z jednání schůze a zápis do registru u Krajského soudu jsou pouze formálními kroky, které potvrzují volbu předsedy, ale nejsou nezbytné pro jeho oficiální ustanovení do funkce. Pokud máte jakékoli další otázky nebo obavy ohledně své role předsedy společenství vlastníků jednotek, doporučil bych vám kontaktovat advokáta, který se specializuje na právo vlastnické.

Vložil Dudulik, 6. Prosinec 2022 - 21:16

Díky za odpověď, i jsem to tak vnímal. Jen mne dnes v bance paní chtěla vnutit její názor že předsedou se osoba stává až zapsáním do rejstříku u soudu. Chápu že pro banku to pak bude doklad na základě kterého může umožnit plnohodnotný přístup k účtu a jeho využívání při činnosti SVJ. (ve stanovách tohle řešeno není a jsou zpracovány advokátkou co se těmito problémy zabývá již 22 let). Děkuji.

Vložil * (bez ověření), 6. Prosinec 2022 - 23:23

Zápis do rejstříku není žádná formální záležitost. Paní v bance měla samozřejmě pravdu, nic vám nevnucovala. Paní v bance není povinna pátrat po nějakých zápisech ze schůze shromáždění, kdo a kdy byl zvolený. Pro ní platí to, co je v rejstříku. A vaše advokátka by na sobě měla zapracovat.

Vložil Dudulik, 7. Prosinec 2022 - 4:22

I Vám děkuji za nic neříkající odpověď. Ověřeno nakonec, vznik funkce je dnem zvolení na schůzi a zápisem o této volbě. I v rejstříku poté bude figurovat datum vzniku funkce a zvlášt datum zápisu (doloženo právě zápisem ze schůze)! To že přepis práv k disponování s účtem banka provede až po zápisu v rejstříku nikdo nezpochybnil (a paní v bance pátrala a chtěla i doložit zapis ze schůze). Advokátce co zpracovala stanovy SVJ mohu předat kontakt na Vás aby se mohla případně „poradit“. Děkuji.

Vložil Justitianus, 7. Prosinec 2022 - 4:53

Pan Duduliku, vy jste nic nepochopil. Diskutující „* (bez ověření)“ to popsal správně.

☀ Je-li provedena volba předsedy, nemusí tato volba být účinná ihned okamžikem vyhlášení výsledku. A určitě není účinná ihned vůči každému.

☀ Volba může mít odloženou účinnost. Například 14.12.2022 od­hlasujete předsedu SVJ na funkční období počínající dnem 1. února 2023.

I kdyby byl předseda zvolen s okamžitou účinností, může se této skutečnosti dovolat pouze vůči těm, kdo byli přítomni při vyhlášení výsledku volby. Ostatním členům SVJ to musí být napřed oznámeno (např. doručením zápisu, nebo jiným způsobem uvedeným ve stanovách).

A vůči třetím osobám (banky, soudy, úřady, dodavatelé) se lze účinně dovolat této skutečnosti teprve po jejím zapsání v rejstříku a po uplynutí zákonné lhůty, která započne zvřejněním zapsané skutečnosti.

Justitianus

Vložil Dudulik, 8. Prosinec 2022 - 16:43

Dobrý den. Pokud si přečtete moje vyjádření znovu, zjistíte že píšete vlastně to samé co jsem napsal já…jen rozvadíte další možnosti! Na schůzi byli všichni z SVJ a dohoda byla jednotná a v zápisu vše uvedeno. Tam se i po zkušenosti s bankou dohodlo že platby prostřednictvím účtu bude do změny v rejstříku provádět původní předseda. Mě šlo jen o tvrzení banky o platnosti zvolení nového předsedy…což banka pravdu nemá. V jiné bance je praxe jiná a plnou mocí ověřenou podpisy tento převod uskuteční i když je to složitější. I tak děkuji za rozšíření informací, jiným by se mohly hodit. Ve vaší odpovědi je ale na mne zbytečně moc "může, nemusí, kdyby…)

Vložil Hubert (bez ověření), 10. Prosinec 2022 - 15:31

Banka vzdy jedna na zaklade rejstriku, na druhou stranu puvodni disponenti vzdy muzou zplnomocnit dalsi osoby ktere na zapis do rejstriku cekaji… delali jsme to i u nas.

Samozrejme dalsi jine postupy jsou jiz ztizene. Na banku se nezlobte, snazi se chranit majitele uctu a v posledni dobe se obcas vyskytuji i falesne zapisy shromazdeni se zapisem v rejstriku, kde staci zmenit dorucovaci adresu a ucty SVJ se v tichosti vytuneluji. Na toto jako jedna z ochran je datova schranka spolecenstvi, kdy rejstrik komunikuje jen pres datovou schranku.

Vložil vrbic (bez ověření), 26. Květen 2023 - 6:22

Zvolili jsme před časem řádně a všemi hlasy nového předsedu SVJ. Obdržel ode mne jakožto odstoupivšího předsedy veškerou dokumentaci mimo přístupu k účtu, e-mailu, datovce apd. Dodnes neprovedl změnu v Rejstříku na svou osobu. Pokud nechám (na radu právníka) alespoň vymazat z Rejstříku své jméno, protože už jsme byt prodali a nemáme k domu žádná vlastnická práva (prakticky již nejsem členem SVJ), na koho může banka převést účet, když ostatní vlastníci o vedení SVJ nemají zájem? V rukou mám jen zápis o volbě a čestné prohlášení s podpisem nového předsedy.

Vložil Vymazal (bez ověření), 26. Květen 2023 - 6:33

„na koho může banka převést účet“ (Vložil vrbic (bez ověření), 26. Květen 2023 – 6:22)

Banka na nikoho účet převádět nebude, účet je a bude i nadále vedený na SVJ.

Právník radí dobře, nechte vymazat své jméno a soudní poplatek žádejte po SVJ, neboť to jsou náklady vzniklé nečinností SVJ. Pokud si na to netroufnete (je na to formulář, k němu připojíte listinu dokládající skončení funkce), můžete nechat sepsat návrh na výmaz notářem nebo advokátem a po SVJ žádat náklady s tím spojené.

Jak to bude dál? Pokud správu domu zajišťuje externí správní firma, bude tato externí správní firma správu vykonávat i nadále, její zmocnění nezanikne.

Vložil vrbic (bez ověření), 26. Květen 2023 - 8:16

Soudní poplatek bych nemusel vymáhat po SVJ, protože jakožto disponent stále mohu peníze čerpat z účtu.
Externího správce jsme neměli – veškerou údržbu jsem vykonával osobně, popř. zahradu udržovali sousedé.
Oficiální účetnictví nikdo nevede, protože zvolený předseda tvrdil, že to bude vykonávat jeho matka. Ovšem žádné vyúčtování se zatím nekonalo.
Pokud se tedy hypoteticky nechám vymazat z Rejstříku a přestanu se starat o účet (nezaplatím vyúčtování společného elektro, pojistku a vodné), kam přijde případná upomínka? Přece na určený e-mail SVJ, ke kterému mám ovšem přístup zase jenom já!
Opravdu neexistuje způsob, jak se legálně zbavit „převozníkova vesla“ bez hrozby nějakého postihu?

Vložil Zrušil (bez ověření), 26. Květen 2023 - 19:45

„kam přijde případná upomínka? Přece na určený e-mail SVJ, ke kterému mám ovšem přístup zase jenom já!“ (Vložil vrbic (bez ověření), 26. Květen 2023 – 8:16)

Pokud se nedokážete dohodnout, e-mail zrušte. Upomínka přijde standardní cestou.

Již doručenou a odeslanou korespondenci byste ovšem měl předat, té se rušení e-mailu netýká. Můžete požadovat náhradu nákladů spojených s archivací korespondence.

Vložil _Čtenář_ (bez ověření), 10. Prosinec 2022 - 19:48

Přesně tak.

Pozor na falešně zapsané údaje v rejstřících!

https://www.radceprosvj.cz/…rejstricich/

Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

https://www.penize.cz/…-stovky-uctu

SVJ a jejich peníze. Banky reagují na podvodné zápisy orgánů SVJ do rejstříku a přijímají opatření

https://okolobytu.cz/…ji-opatreni/

A nakonec diskuze

http://www.portalsvj.cz/…/zapis-do-or

Vložil § (bez ověření), 7. Prosinec 2022 - 8:50

Dnem vzniku funkce je den vzniku funkce.

Minusy u pana Dudulika a plusy u pana Justitiana na tom nic nemění.

Vložil Zdenek 22, 7. Prosinec 2022 - 8:25

Kdysi jsme řešili naléhavý přístup do Komerční banky pro členy výboru ihned po jejich zvolení, kdy ještě nebyli zapsáni do Rejstříku. Banku (třetí osobu) jsme přesvědčili zápisem ze shromáždění a stanovami.

Vložil Pavel II (bez ověření), 11. Prosinec 2022 - 16:02

jsem zakládal nový účet a bance FIO jsem předložil notářský zápis ze zasedání SVJ, kde byly schváleny stanovy a zvolen předseda. Také jsem předložil kopii potvrzení Krajského soudu o přijetí žádosti o zápis do rejstříku (bylo to v době, kdy nebyl předepsaný formulář a podání on-line neexistovalo). Banka mě bez problémů účet založila.

Vložil . (bez ověření), 6. Prosinec 2022 - 17:36

To najdete ve vašich stanovách. My je neznáme, takže to nemůžeme vědět.

Vložil Den vzniku (bez ověření), 6. Prosinec 2022 - 17:35

Dnem vzniku funkce.

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".