Válečný balíček - NV o příspěvku na energie zveřejněny ve Sb. z.

Vložil Pavel, 31. Srpen 2022 - 12:00 ::

Dnes byly ve Sb.z. zveřejněny obě nařízení vlády o příspěvku na energie pod čísly 262 a 263.

Ani připomínkové řízení neodstranilo nejasnosti na koho se příspěvek na teplo vztahuje. Zda na:

  1. byty, které jsou užívané výhradně pro účely bydlení
  2. byty určené k bydlení
  3. byty užívané k bydlení

Tyto pojmy jsou nahodile používány jak v energetickém zákonu, tak v nařízení vlády, pochopitelně bez definice či alespoň nějaké závazné metodiky.

Přitom se mají uvést údaje pravdivé a úplné, jinak hrozí nemalé sankce.

Jak posoudit co jsou byty výhradně užívané pro účely bydlení? Viděl jsem byty s jednou místností zařízenou jako kancelář nebo celý byt užívaný jako kancelář. O tom ale SVJ či BD informaci nemá. Jenom za to SVJ/BD bude ručit.

Že je nařízení vlády v tak nedobrém stavu se ale nedivím. Vznikalo pod vedením arogantního ministra, který své názorové oponenty nazývá „odborníky lokálního dosahu“.

Přitom sám opakovaně nedokáže rozlišit závěrnou elektrárnu od závětrné elektrárny (z pondělní tiskové konference):

„Ten obrovský růst cen plynu se promítá do cen elektřiny. Ta se totiž určuje podle ceny nejdražšího typu paliva, ze kterého se vyrábí. To znamená podle té takzvané závětrné elektrárny. A v tuto chvíli je závětrnou elektrárnou právě elektrárna plynová. To vedlo až k situaci v minulém týdnu, kdy cena elektřiny na trzích vzlétla až k tisícovce euro a tehdy už nebylo pochyb o tom, že ten trh úplně selhal.“

Na DVTV jsem zaznamenal dalšího odborníka na energetiku Jurčeku. Ten místo aby řekl, že společenství vlastníků jednotek a bytová družstva musí podat žádost o příspěvek, tak z něho vypadlo, že žádost musí podat „společná bytová družstva“. Ale jinak mluvil jako populistický politik těsně před volbami.

Takže asi největší odbornicí v energetice bude Markéta Pekarová Adamová, která nabádá k pořízení dalších svetrů. Asi zná informace ze zákulisí a ví čeho je vláda schopna.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.