Zápočet a jak na něj...?

Vložil Nešťastný (bez ověření), 1. Srpen 2022 - 6:22 ::

Zdravím,

§1989/1 NOZ zní „Promlčení pohledávky započtení nebrání, nastalo-li po době, kdy se pohledávky staly způsobilými k započtení.“

jde o
I když došlo k promlčení, lze provést započtení pokud promlčení nastalo poté, co se obě pohledávky staly způsobilými k započtení

jde o
I když došlo k započtení, lze se domáhat promlčení, pokud započtení nastalo poté, co se …

jde o
I když došlo k započtení, lze se domáhat promlčení, pokud promlčení nastalo poté, co se …

nebo jde o něco jinýho? Mně tenhle §1989/1 vůbec nedává žádnej smysl.


Potřebuji poradit: před několika lety mi vznikl nárok na pokutu, protože mi SVJ nedoručilo vyúčtování včas. Pokutu jsem vyčíslil a vyzval SVJ k zaplacení. Oni – nic. Řekl jsem jim, že pokutu budu zápočtovat. Oni – nic. Takže jsem se nakonec uchýlil v r. 2020 s obavou k započtení proti příspěvku do fondu oprav. To bylo 2-měsíce před koncem 3-letý promlčecí doby lhůty pro uplatnění nároku na tu pokutu.

Než jsem poprvé provedl zápočet (nezaplacení příspěvku a místo toho zaslání SVJ oznámení započtecího úkonu) tak uplynulo od posledního dne kdy vznikl nárok na pokutu uplynulo více než 3-roky. SVJ mi teď vyhrožuje, aby sofort zaplatil ten příspěvek za 8/2020 který jsem zápočtoval, jinak mi to prý vosolí u soudu. A tvrdí mi také, že právě podle §1989/1 NOZ mám prý „smolíka“, protože ve chvíli, kdy jsem provedl zápočet, tak prý moje pohledávka již neexistovala (promlčení se prý budou dovolávat). A dále tvrdí, že moje pohledávka nelze být započtena, protože ve chvíli kdy jsem ji, zápočet oznámil – prý neexistovala.

Teď jsem úplně v loji: přestalo mi být jasné,
zda pohledávkou je „uplatněný nárok na pokutu“ a od toho se počítají 3-roky k promlčení nebo „pokuta sama“ a tedy 3-roky k promlčení se počítají za každý den ve kterém pokuta vznikla samostatně.
zda pohledávka „příspěvek do fondu oprav“ je pohledávka existující (vzniklá z rozhodnutí shromáždění k nějakému datu) a tedy je zápočtovatelná kdykoli a to i budoucnu nebo vzniká jaksi „samovolně“ každý kalandářní měsíc znova aniž by k tomu měla nějaký extra samostatný titul.

S tím §1989/1 mně dostali na lopatky. Neporadí někdo, jak přesně provádět zápočtování a kdy se k němu uchýlit, tak na co nezapomenout?

Karlos

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.