Vložil Justitianus, 25. Červenec 2022 - 4:02

OK (bez ověření) jste popleten a neznáte občanský zákoník. Šíříte zde bludy.

  • „Dle o. z. platí, že výbor se volí na 5 let.“

To je nepravda! Neznáte zákon. Podle § 245 platí, že funkční období (jednotlivého) člena orgánu by mohlo být 5 let pouze v případě „neurčí-li stanovy funkční období členů volených orgánů“. A samozřejmě: nevolí se žádný „výbor“, nýbrž volí se konkrétní osoba.

Délka funkčního období člena voleného orgánu není v ustanoveních o společenství v NOZ stanovena, a není stanovena ani v obecných ustanoveních o volených orgánech právnické osoby v NOZ. Vzhledem k tomu, že určení délky funkčního období člena voleného orgánu společenství je jednou z povinných náležitostí stanov společenství (podle § 1200 odst. 2 písm. d) NOZ), je nezbytné konkrétní délku u funkčního období členů volených orgánů společenství uvést ve stanovách každého společenství. Pokud by výjimečně tato náležitost nebyla ve stanovách uvedena, použilo by se přiměřeně ustanovení o spolku (§ 246 odst. 1 NOZ), tedy pětileté funkční období na základě § 1221 odst. 1 NOZ. Ve stanovách lze však určit i jiné funkční období než pětileté.

Zdroj: www.svjaktualne.cz (2019)

  • „Nový výbor zapsat do rejstříku od kdy, do kdy.“

Opět nepravda a nesmysl. Do rejstříku nelze zapsat žádný „výbor“. Návrh na „zápis výboru“ by rejstříkový soud odmítl. Vymazat či zapsat lze pouze jednotlivou osobu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.