Markýza

Vložil dwbmb, 14. Duben 2022 - 13:40 ::

Dobrý den,

chtěl bych si na předzahrádce u svého bytu, k níž mám výlučné právo užívání, nainstalovat markýzu. Abych si mohl ven za dveře vystrčit alespoň židličku a nad ní si udělat stín. Taková markýza by se musela ukotvit na fasádu domu, což je společná část domu, že ano. Googlil jsem, co k tomu potřebuji, a našel jsem nadpoloviční schválení ostatních vlastníků. Nemůžu se ale dopídit, čím jsou tato tvrzení podložená. V zákoně jsem nic nenašel, tak se píše jen to, že takové části mám udržovat a opravovat (§ 1175), ale žádné další možnosti tam nejsou. Ve stanovách jsem také nic relevantního nenašel. Máme tam jen „Společenství vlastníků je oprávněno přijmout pravidla pro správu domu a pro užívání společných částí (dále jen „domovní řád“), kterými jsou povinni se řídit všichni vlastníci jednotek. Schválení domovního řádu je v působnosti shromáždění.“ A v tom domovním řádu je „Veškeré úpravy, které zasahují do společných částí Budovy, případně mění vzhled či ráz Budovy je vlastník povinen konzultovat se správcem objektu a zástupcem výboru SVJ ještě před jejich provedením. Zakázané úpravy jsou např. montáž satelitních parabol a TV antén na balkony a terasy, markýzy a klimatizační jednotky.“

Nejsem z toho moudrý. Na jedné straně je nutné to konzultovat se správcem, na druhé straně je to zakázáno.

Než se s tím na správce obrátím, tam bych nejprve rád věděl, jaké mám legitimní možnosti, aby mě hned neodbyl. Moc děkuji všem dobrým lidem za pomoc.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.