Vložil Justitianus, 8. Březen 2022 - 11:39

Člene (bez ověření), samozřejmě že se mýlíte.

Zjevně Vám ušlo, že prohlášení (stejně jako smlouva o výstavbě, či kterákoliv jiná soukromoprávní smlouva) je smlouva která zavazuje smluvní strany jako každá jiná. Samozřejmě může obsahovat i povinnosti a závazky, které přecházejí na vlastníka jednotky nabytím vlastnického práva k jednotce.

Už zákon č. 72/1994 Sb. toto obsahoval. Podle § 4 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů platilo, že prohlášení vlastníka budovy musí obsahovat „určení společných částí budovy, které budou společné vlastníkům všech jednotek“ a „práva a závazky týkající se budovy, jejích společných částí a práva k pozemku, která přejdou z vlastníka budovy na vlastníky jednotek“.

Naprosto shodně to řešil i zákon č. 89/2012 Sb., a to už od prvního znění. Podle § 1166 odst. 1 platí, že při rozdělení práva k nemovité věci na vlastnické právo k jednotkám se uvedou alespoň „určení a popis společných částí“ a „jaká věcná a jiná práva a jaké závady přecházejí se vznikem vlastnického práva k jednotce na všechny vlastníky jednotek nebo na některé z nich.“.

Váš odlišný názor je v rozporu se zákonem i s celou dosavadní judikaturou od roku 1994. Člene (bez ověření), příště raději pište jen o věcech o kterých něco víte.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.