Vložil Justitianus, 14. Únor 2022 - 19:52

Váš dotaz je neurčitý. Proto nemůžete dostat konkrétní odpověď.

Obecně platí, že nájemní smlouva nemusí být písemná. To platí i o změnu této smlouvy dohodou obou stran (např. dodatek smlouvy o předčasném skončení nájmu).

Nemusí ani existovat žádná speciální „listina o ukončení nájmu“. Zákon to nepředepisuje. Mohlo by to být upřesněno v nájemní smlouvě.

Speciálním případem je však nájem bytu k bydlení. Podle § 2237 platí, že smlouva vyžaduje písemnou formu. Z uvedeného plyne, že i změna smlouvy vyžaduje písemnou formu (např. dodatek smlouvy o předčasném skončení nájmu).

Zákon však neurčuje kdo má připravit/předložit písemný návrh; může to samozřejmě být jak nájemce, tak i pronajímatel. Píšete, že nájemce navrhoval: v tom případě bylo pouze na něm, aby návrh (ofertu) vypracoval a doručil druhé straně. Pokud oba porušili zákon a nesjednali dodatek/změnu smlouvy písemně, nemohou se pak dovolávat porušení zákona druhou stranou.

Ani v tomto případě nemusí existovat žádná speciální „listina o ukončení nájmu“. Zákon to nepředepisuje. Mohlo by to být upřesněno v nájemní smlouvě.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.