VS: SVJ nemůže stanovami omezovat krátkodobé pronájmy typu Airbnb

Vložil anon1234 (bez ověření), 11. Prosinec 2021 - 16:47 ::

https://www.ceska-justice.cz/…typu-airbnb/

Případ, který VS v Praze posuzoval, se týkal úpravy stanov jednoho pražského SVJ z roku 2017. Shromáždění vlastníků tehdy rozhodlo, že do svých stanov doplní omezení, které se týká právě krátkodobých pronájmů do 3 měsíců. K takovému pronájmu by nově byl potřeba souhlas všech členů SVJ s tím, že ho neudělí, anebo odejme v případě, že by takový pronájem ohrožoval pořádek či noční klid v domě.

VS konstatoval, že SVJ nemá právo omezovat vlastnické právo vlastníka bytu. Otázka krátkodobých pronájmů by se totiž podle VS měla řešit případně mezi vlastníky navzájem.

„Žaloba by vycházela z vlastnictví, nikoli z členství ve společenství vlastníků jednotek. Jinak řečeno, vlastník se může domáhat u soudu toho, aby jiný vlastník respektoval právo dalšího vlastníka na nerušený výkon jeho vlastnického práva, pokud další vlastník porušuje ustanovení § 1012 občanského zákoníku, nicméně Shromáždění společenství vlastníků /zde účastníka/ nemá právo /pravomoc/ svým rozhodnutím výkon vlastnického práva vlastníka omezit, jak bylo učiněno schváleným zněním stanov,“ konstatuje se v odůvodnění rozhodnutí VS.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.