Rozdělení nebytové jednotky ve spoluvlastnictví na více nebytových jednotek

Vložil Anonym (bez ověření), 26. Říjen 2021 - 10:02 ::

Dobrý den, měl bych následující dotaz.

Máme SVJ u které je jedná z jednotek nebytovým prostorem, který je vlastněn v rámci spoluvlastnictví 4 osob. Tyto osoby se rozhodly, že zruší spoluvlastnictví nebytové jednotky tak, že daný nebytový prostor rozdělí na 4 samostatné nebytové jednotky, přičemž každý se stane výlučným vlastníkem jedné, nově vzniklé nebytové jednotky. Dejme tomu, že vše tohle bude technicky možné. Jaký je postup docílení tohoto záměru? Předpokládejme, že rozdělením nedojde k zásahu do práv a povinností jiných vlastníků jednotek. Budeme k tomuto záměru potřebovat souhlas jiných vlastníků jednotek, resp. shromáždění SVJ? Můžeme hovořit o změně učelu užívání nebytového prostoru, když způsob využití měněn nebude?

Druhá část otázky směřuje na komplikovanější situaci. Co když s tímto zrušením a vypořádaním spoluvlastnictví nebude jeden ze spoluvlastníků souhlasit? Je možné se obrátit na soud pro zrušení a vypořádání rozdělením na více jednotek? Jakým způsobem by zde vystupovalo SVJ – je takový problém vůbec souditelný?

Děkuji za názory.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.