Vložil Justitianus, 8. Září 2021 - 13:09

svjHl, podle stanov (ale hlavně podle účetních předpisů a podle vyhlášky č. 504) jsou pod bodem č. 1 náklady na hlavní činnost – správu domu a pozemku.

Pod bodem č. 2 je hospodaření samotné právnické osoby SVJ, to jsou příjmy/výnosy a náklady/výdaje na vlastní správu právnické osoby. Jinak řečeno: jde o finanční toky, které by existovaly i kdyby neexistoval žádný dům s jednotkami: kdyby SVJ zajišťovalo jen svou vlastní existenci a činnost svých orgánů.

Upozorňuji, že položka „pojištění“ v bodu č. 2 nezahrnuje pojištění cizího majetku! Jde pouze o pojištění vlastního majetku SVJ, případně pojištění odpovědnosti statutárů SVJ, pokud je hrazeno společenstvím na základě smluv o výkonu funkce.


Na závěr varuji: Neřiďte se slepě podle stanov! Co napsal „27“ je cesta do pekel. Stanovy nejsou celostátně účinným předpisem pro oblast účetnictví. Stanovy mohou být vadné a obsahovat účetní nesmysly. (Ostatně i nařízení vlády č. 366/2013 obsahuje zjevné nesmysly, které nelze brát vážně ani v podnapilém stavu.) Stanovy tvořili neználkové, kteří možná jen něco opisovali z různých zdrojů, kterým nerozuměli. Řiďte se zákonem o účetnictví a prováděcí vyhláškou (známá 504).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.