Vložil Justitianus, 30. Srpen 2021 - 20:35

Je-li věc ve Vašem vlastnictví, znamená to (mimo jiné) že hradíte náklady na její údržbu a opravy. Opravou je i výměna radiátoru kus za kus. O opravě rozhoduje vlastník. Pokud to chcete přesně:

  • Při výměně jste povinen dodržet topný výkon podle dokumentace (projektu) topné soustavy. Hydraulický odpor radiátoru můžete zanedbat, největší odpor představuje termostatický ventil.
  • Na nový radiátor se musí připevnit indikátor, což byste neměl dělat svépomocí; zpravidla to zajistí SVJ. Svévolná manipulace s tou krabičkou může být označena za pokus o ovlivnění indikátoru. Demontáž a připevnění indikátoru si zaplatíte.
  • Předpokládám, že víte co obnáší výměna radiátoru. Máte-li termostatický ventil který udrží tlak a na výstupu je uzavírací šroubení, není problém radiátor oddělit od zbytku systému, vyměnit a odvzdušnit.

Pokud bude nutné k výměně vypustit vodu, je to úplně jiný příběh. Bude třeba snížit hladinu alespoň v té stoupačce, na které je Váš radiátor. K tomu budete potřebovat součinnost toho, kdo má přístup k výpustným kohoutům v nejnižším podlaží. Následně bude nutné napuštění vody a odvzdušnění (s přístupem do všech bytů nad Vaším bytem). To všechno si zaplatíte, protože SVJ Vás asi nenechá abyste toto prováděl nějak svépomocí. To už jsou záležitosti zcela mimo Váš radiátor.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.