Vložil Justitianus, 30. Červen 2021 - 14:06

Vajs, zanechte fantazírování o GDPR.

Podle § 1213 zákona č. 89/2012 Sb. platí pro rozhodování mimo zasedání (per rollam), že statutární orgán oznámí vlastníkům jednotek v písemné formě výsledek hlasování, a pokud bylo usnesení přijato, oznámí jim i celý obsah přijatého usnesení.

Z uvedeného plyne, že jmenný seznam hlasujících (ani identifikace jak kdo hlasoval) není ze zákona součástí oznámení výsledku. Zvědavý vlastník jednotky se samozřejmě může dodatečně domáhat nahlížení do hlasovacích listin podle § 1179. Statutáři jsou povinni umožnit mu nahlížení a pořizování opisů, výpisů a kopií.

Je každému jasné, že z minimálních informací předepsaných zákonem se nedá zkontrolovat zda statutáři nešvindlovali při počítání hlasů, zda na někoho nezapomněli, zda nezapočetli některý hlas opačně. Podle mne by měl z hlasování per rollam být vyhotoven STANDARDNÍ ZÁPIS, obdobně jako zápisy ze shromáždění. Přílohou budou hlasovací listiny. Zápis se zpřístupní vlastníkům jednotek stejným způsobem jako všechny ostatní zápisy, a založí se tam kam patří – mezi zápisy.

Od toho máte stanovy, abyste si v nich upřesnili a doplnili to, na co se zákonodárce vykašlal. Poslanci nejspíš při schvalování NOZ nepředpokládali, že vlastníci jednotek jsou všichni tupé ovce, které si bez připomínek a doplnění schválí „vzorové stanovy“ připravené právníky velkých bytových družstev.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.