Vložil Justitianus, 17. Květen 2021 - 5:39
  • anon_1234 (bez ověření) napsal: „Zákonodárce se tak rozhodl pokutovat již nedoručení vyúčtování včas.“

Vždyť já tvrdím od počátku totéž! Vy ovšem zjevně nechápete, že řádné vyúčtování je až na samém konci procesu, který zákonodárce pečlivě popsal. Ten proces má víc kroků a trvá osm měsíců.

  Činnost stanovená zákonem Lhůta stanovená zákonem
 1  Poskytovatel je povinen vypracovat a doručit (první návrh) vyúčtování. Yoyo vyúčtování musí obsahovat údaje stanovené právním předpisem, nemusí však obsahovat částky ve správné výši. Do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období
 2  Příjemce je povinen podat případnou námitku k vyúčtování Do 30 dnů od doručení prvního návrhu nebo do 30 dnů od nahlédnutí do podkladů
 3  Poskytovatel je povinen vyřídit námitky a případně vypracovat druhá (opravná) vyúčtování  
 4  Poskytovatel je povinen doručit druhé (opravné) vyúčtování těm příjemcům služeb, jejichž vyúčtování se mění. Do 30 dnů od uplatnění (poslední podané) námitky
 5  Poskytovatel a příjemci jsou povinni vzájemně vypořádat přeplatky a nedoplatky plynoucí z vyúčtování V dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě 4 měsíců ode dne doručení vyúčtování příjemci služeb.

Doportučuji přečíst co o tomto postupu praví zákon č. 67/2013 Sb. Zákonodárce pečlivě stanovil každý krok tohoto procesu a k tomu příslušné lhůty a povinnosti všech zúčastněných. Řádné vyúčtování by mělo být teprve výsledkem celého procesu, jak je podrobně posán v zákoně. Teprve když zákonem předvídané (a zákonem kogentně předepané kroky) nevedou k doručení (řádného) vyúčtování a marně uplyne zákonem stanovená lhůta, uplatní se se pokuta udělená poskytovateli služeb.

Je ovšemže možné v některých případech uplatnit pokutu již při zmeškání lhůty podle bodu 1. Takový případ by nastal (A) pokud poskytovatel vůbec nedoručí (první) vyúčtování; nebo (B) doručí něco, co vyúčtováním není; v tom případě je věc jasná: svou povinnost nesplnil v zkonné lhůtě.

Tvrdím pouze ve shodě s Krajským soudem v Českých Budějovicích, že první vyúčtování může obsahovat chyby (konkrétně: nemusí v něm být uvedeny ceny služeb a částky přeplatků/nedo­platků ve správné výši).

Je pak pouze na příjemci služeb, aby splnil svou zákonem uloženou povinnost a podal námitku (viz bod 2 v tabulce). Následné (druhé, opravné) vyúčtování už by mělo být řádné, to jest: Bude obsahovat nejen všechny předepsané náležitosti a údaje, ale bude táké obsahovat ceny služeb a částky přeplatků/nedo­platků ve správné výši.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.