Pro Justitianuse - doručení nesprávného vyúčtování

Vložil TN. (bez ověření), 20. Březen 2021 - 15:07 ::

Pane Justitianusi,

v jiném vláknu píšete, že zákonná pokuta 50 Kč/denně se nevztahuje na vadné (nesprávné) vyúčtování, že tedy SVJ není povinno tuto zákonnou pokutu vlastníkovi hradit, pakliže doručí VČAS vadné vyúčtování, že podstatné je, aby doručilo VČAS, byť půjde jen o canc papíru bez zákonem předvídaných náležitostí.

Jsem opačného názoru a vysvětlím proč.

Když se podíváme na znění § 13 ZoSL, tak ten zní: Jestliže poskytovatel služeb … nesplní svoji povinnost stanovenou tímto zákonem, ZEJMÉNA … nedoručí-li poskytovatel služeb včas vyúčtování nebo nesplní povinnosti spojené s právem příjemce služeb nahlížet do podkladů k vyúčtování a povinnosti spojené s vypořádáním námitek, je povinen zaplatit druhé straně pokutu, ledaže by splnění povinností ve stanovené lhůtě nebylo spravedlivé požadovat nebo k nesplnění lhůty došlo zaviněním druhé strany.

Příslovce ZEJMÉNA, jak známo, vždy uvozuje demonstrativní vý­čet.

Mám za to, že zákonnou pokutu lze uplatnit za každé nesplnění povinnosti poskytovatele stanovené zákonem o službách a stejný názor zastává Zbyněk Pražák ve svém komentáři k bytovému spoluvlastnictví.

Můžete prosím svůj názor rozvinout, proč si myslíte, že zákonnou pokutu aplikovat nelze?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.