Určení společných částí budovy ( topná soustava ) - AKTUALIZACE

Vložil Mirek77, 13. Únor 2021 - 21:25 ::

Dobrý večer, mám dotaz ohledně termostatických ventilů a hlavic v bytové jednotce. Stalo se nám, že nastala porucha ventilu a byla nutná výměna. Předseda SVJ nám sdělil, že s odkazem na PV (prohlášení vlastníka) není možné tuto opravu uhradit s fondu SVJ s tím, že vše za dveřmi bytové jednotky je majetkem vlastníka. Nyní, si shromáždění SVJ odsouhlasilo z 80% (pro) a 20% (proti) vyregulování otopné soustavy. SVJ vyžaduje zpřístupnění bytových jednotek vlastníků s tím, že v bytových jednotkách bude probíhat výměna termostatických ventilů a hlavic. Jsme navíc konfrontováni s tím, že ten vlastník, který nezpřístupní bytovou jednotku, bude takový vstup vynucen soudně. V PV je určení společných částí budovy vymezeno v případě rozvodů tepla takto: Rozvody tepla (až po hlavní uzávěry pro byty).

  1. Jsou tedy rozvody tepla včetně hlavic a ventilů majetkem společným či vlastníka?
  2. Může SVJ uzavřít shora uvedenou smlouvu v případě, že rozvody, ventily a hlavice jsou majetkem vlastníka bytové jednotky?
  3. V případě, že hlavice a ventily jsou společnou částí, ale ve výhradním užívání vlastníka, mohu požadovat proplacení výměny ventilu a hlavice?
  4. Lze v tomto případě dosáhnout vstupu do bytové jednotky vlastníka rozhodnutím soudu?

Děkuji za odpovědi, hezký večer.

AKTUALIZACE:

Dobrý večer všem, vývoj situace kolem proplacení daňového dokladu za výměnu TRV a hlavice je nyní taková: Žádost, kterou jsem zaslal SVJ byla zamítnuta. SVJ odmítá proplatit takový daňový doklad. Jedním z důvodů bylo také to, že jsem si firmu objednal sám a ne SVJ. Dále argumentují tím, že v PV jsou otopná tělesa vedena jako součást bytové jednotky, jejich opravy by si měl vlastník hradit sám. Přitom, je u nás odsouhlasená realizace výměn TRV. Je neuvěřitelné, jaký právní konstrukt jsou schopní někteří statutáři vymyslet. Celou věc předávám již právnímu zástupci k dalším krokům. Vidíte, že i přes veškerou moji snahu věc řešit, se nemohu dovolat svého oprávněného nároku. Předpokládám, že se celou věcí bude zabývat soud. Určitě sem napíšu, jak celá věc dopadla. S pozdravem Mirek

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.