Vložil query20 (bez ověření), 16. Září 2020 - 11:19

Částečným sloučením jednotek bylo myšleno, že se od souseda odkoupí jedna místnost, která se následně stavebně propojí s naším bytem a u něj se vchod do místnosti zazdí, tj. ze dvou bytů velikosti 2+1 vznikne 1+1 a 3+1. Pojem „částečné sloučení jednotek“ byl uveden i v NOZ platném do 30.6.2020.

Mezi společné části domu patří „stavební části podstatné pro zachování domu včetně jeho hlavních konstrukcí“. Hlavní konstrukcí chápu nosnou zeď. Zeď mezi byty není v našem případě nosná, jedná se o nenosnou příčku(ověřeno v projektové dokumentaci domu, na stavebním úřadě ověřeno, že nebude potřeba ani stavební povolení). Nehledě na to,že v původním Prohlášení vlastníka jsou nenosné příčky uvedeny jako vlastnictí bytové jednotky, nikoliv společné části domu.

Do žádných společných prostor (společná chodba, stoupací vedení aj.) zasaženo sloučením jednotek nebude a nebude se tedy měnit ani spoluvlastnický podíl ostatních vlastníků na společných částech budovy a pozemku. Měnit se budou pouze spoluvlastnické podíly naše a souseda, kdy změna výše podílů je jasně vymezena v dohodě vlastníků o změně Prohlášení (pozn. dohoda byla připravována ještě v době platnosti předchozího znění NOZ, proto „dohoda“). Ostatní vlastníci budou o této změně spoluvlastnických podílů informování právě v souhlasu se změnou Prohlášení dle § 1169.

Samozřejmostí také je změna výše příspěvků a povinných plateb v souladu se změnou spoluvlastnických podílů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.