Vložil Justitianus, 9. Červenec 2020 - 14:24
  • Páčko, napsal jste: „… ale je tam sporný dědický řízení, nekontaktní vlastníci a jeden majitel bytu co má na nebyt zálusk, je ochotnej plnou sazbu platit a teď vyšiluje že buď bude platit nižší sazbu i za byt nebo budou nebyty platit plnou palbu.“

Nu, tak jste se konečně dopracovali k tomu, co jsem Vám napsal na samém počátku: beze změny prohlášení vlastníka budovy není žádné konečné řešení myslitelné. Beze změny prohlášení se vždy najde některý vlastník, který tu vaši dosavadní nepsanou dohodu bude chtít zpochybnit.

  1. Samotná změna prohlášení nebude složitá, to si můžete sepsat sami když víte co chcete.
  2. Založíte změněné prohlášení do sbírky listin katastru podle § 1220 NOZ. Za přijetí úplného znění prohlášení vlastníka budovy do sbírky listin katastru se vybírá poplatek 1000 Kč.
  3. Problém může být se získáním souhlasu všech, kterým se mění velikost podílu na společných částech.

K bodu č. 1: do prohlášení je třeba doplnit „určení společných částí domu včetně určení, které části domu jsou společné vlastníkům jen některých jednotek“ a dále „stanovení spoluvlastnického podílu vlastníka jednotky na společných částech domu, které jsou společné vlastníkům jen některých jednotek“.

K bodu č. 3: Soudím, že bude potřebné získat souhlas všech, protože „garážníkům“ se v prohlášení zužuje rozsah jejich společných částí. Ostatním se sice rozsah společných částí nijak nezmění, ale na těchto společných částech budou mít větší podíl než dosud (i když tento změněný podíl se do katastru nezapíše ani na list vlastnictví domu, ani na listy vlastnictví jednotek).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.