Vložil Justitianus, 7. Červenec 2020 - 21:04

Pane Pokorný,

odpověď jste ode mne už dostal: Přispíváte na ty společné části domu, které jsou uvedeny v prohlášení (vlastníka budovy) jako společné všem vlastníkům jednotek.

  • Existují dvě výjimky, o kterých jsem se ve své odpovědi nezmínil. První výjimkou by byly společné části, které jsou společné vlastníkům jen některých jednotek. Toto by samozřejmě muselo být výslovně uvedeno a popsáno v prohlášení vlastníka budovy podle zákona č. 72/1994 Sb..
  • Druhou výjimkou jsou společné části, které jsou ve výlučném užívání vlastníků některých jednotek (nikoliv však Vás). Seznam těchto částí a jejich přiřazení k jednotkám by musely být výslovně uvedeny v prohlášení podle zákona č. 89/2012 Sb..

Nejsem jasnovidec, jak se domníváte, ale předpokládám, že s obsahem prohlášení (vlastníka budovy) jste se seznámil; k tomu viz § 4 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb..

Pouze v prohlášení najdete seznam společných částí, na které jste jako vlastník jednotky povinen přispívat. To je povinnost, která pro Vás plyne ze zákona a je spojena s vlastnictvím jednotky. Jinou radu Vám nedám. Voláte sice po „spravedlnosti“, ale ve skutečnosti se Vám nelíbí znění zákona, nebo obsah prohlášení, nebo nejspíš obojí. To není můj problém, ale Váš.


Ještě poznámka k úhradě „za teplo“: garáž nemá otopné těleso, takže Váš podíl na nákladech služby „vytápění“ se určuje pomocí „nepřímo vytápěné započitatelné podlahové plochy“ podle vyhlášky č. 269/2015 Sb. (příloha č. 1, část A bod 2). Máte právo na dosahovanou vnitřní teplotu v garáži podle projektu (vnitřní výpočtová teplota), jinak by nešlo o řádně poskytovanou službu.

Justitianus

P.S. Jakým postupem případně lze změnit prohlášení (vlastníka budovy) – to jsem Vám už naznačil v předchozím příspěvku.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.