Vložil ceilidh, 9. Únor 2020 - 1:10

Vážený pane Petře, děkuji za Vaši obsáhlou odpověď. Ono se bohužel nedá vše vepsat do jednoho příspěvku.

Řešila jsem zásadní dotaz, zda může většina SVJ rozhodovat o financích SVJ aniž by zbytek SVJ informovala o svých krocích. Zjistila jsem, že může. Přijde mi to nefér a úplně postavené na hlavu. Věřím, že ve slušné společnosti to funguje jako ve vašem SVJ. Sejdete se minimálně jednou za rok, sdělíte si plány a kroky. V neslušné společnosti se nikdo neobtěžuje Vás o něčem informovat. A to těžko rozdýchávám. Také jsem vlastník a chci se podílet, chci řešit, chci se podívat po dodavateli. Zajímá mě to. Jsem ale menšinová a tak jsem vyřazena ze hry. Nemůžu nic. Hlavní klaka si vše rozhoduje sama a hraje si na ruku.

Když jsem po předchozím předsedovi převzala předsednictví, nepředal mi vůbec žádné podklady k domu, žádné účetnictví, smlouvy, prostě nic. Smál se a říkal, že nic nemá. Po mnoha ústních i písemných urgencích, odvolávajících se na zákon a dožadujících se podkladů k domu, mi bylo sděleno, že už ho mám přestat otravovat, jelikož mi nic nedá, „páč“ nic nemá. Skutečně toto může? Stejně jako nakládat po svém s financemi SVJ bez vědomí všech?

Staronový předseda je předsedou od října 2019. Volba proběhla tak, že svolal schůzi pouze 6 jednotek (z 8 jednotek!) a tam se nechal zvolit svou rodinou a přáteli. Dvěma jednotkám (mně a sousedce) nedal o takto důležité schůzi nic vědět. Sousedce se, po našem šokovaném ohrazení se, omluvil, že na ni v tom kalupu nějak zapomněl :) Mně neřekl nic. Anulovaly jsme tedy volby. Měla jsem pro SVJ nachystanou nabídku 4 správcovských firem z okolí, Nový Knín, Dobříš atd s velmi dobrými cenovými nabídkami, zahrnujícími účetnictví, revize, kontroly smluv a hospodaření a zejména s jistotou, že vše bude vedeno pečlivě, spolehlivě archivováno a ve všem bude pořádek. Kdepak, cena 170,–/jednotku se spřáteleným členům SVJ zdála podezřele málo. Všechny 4 nabídky s hlavičkami a kontakty na správcovské firmy jsem si podle mých sousedů vymyslela. Taková cena prý není možná, byť jsem argumentovala tím, že nejsme v Praze, ale v malinké vesnici ve Středočeském kraji. Takže si raději zvolili staronového předsedu za 4000,–měsíčně. Víte, kdybyste naši bytovku viděl, v jakém stavu je, v jakém chaosu bylo vše vedeno, chápal byste moje rozhořčení nad tou částkou. Těžko se to vysvětluje. Vypadám jako nepřejícná potvora. Ale není to tak. Kdybych tak ve staronovém předsedovi viděla zájem o spokojenost všech, otevřenost kompromisu, vstřícnost… Bohužel je to ale jen o té částce.

Jsou to už 4 měsíce, co tedy máme nového předsedu. Stále ale nemáme účetní. Nemáme žádné revize komínů, hromosvodů, elektřiny společných prostor, prostě ničeho. Budeme mít ale pěkné nové dveře do domu :_) Ach jo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.