Instalace venkovní jedntoky na fasádu domu - porušení stanov

Vložil Anonymous, 11. Červenec 2019 - 20:54 ::

Dobrý den,

měl bych v rámci obecné diskuze následující dotaz. Řeším ve svém bytě problém s neúnosným horkem, se kterým bych rád „bojoval“ prostřednictvím jediného účinného řešení, tj. klimatizace (mobilní apod. nepovažuji za účinné – vyzkoušeno).

Bohužel, nemám balkon a nejsem pod střechou, tudíž jediná možnost je umístění venkovní jednotky na fasádu domu. Fasáda je společná část, pochopitelně. Proto jsem požádal SVJ o hlasování per rollam (ono i shromáždění je mnohdy problém). Nicméně výsledek byl očekávající, tj. hlasování nebylo usnášeníschopné, neboť se vrátilo jen cca 13% lístků…

Proto jsem iniciativně, z vlastní vůle, korespondenčně oslovil všechny vlastníky bytového domu a požádal je, aby se do stanoveného data vyjádřili. Jelikož většina majitelů nic neřeší a není činná, uvedl jsem, že pokud neobdržím do stanoveného data nesouhlas, považuji to za souhlas – formulaci jsem tvořil se známým právníkem (z jiného oboru). Samozřejmě jsem žádný nesouhlas neobdržel, ba dokonce přišlo pár souhlasů.

Nicméně žijeme v čechách a už přišlo udání a bonzování předsedovi SVJ (kterého bych i sám informoval před instalací) o mém „hlasování“. Předseda mě logicky napsal, že to je proti stanovám atd., a že instalaci nemohu provést, resp. je v rozporu se SVJ.

Chápu jej, on nic jiného ani napsat nemůže, nemám mu to za zlé.

Ale já trpím, nemohu spát, vyvětrat nejde, všechna okna na jih (neustálé slunce), s otevřeným oknem nelze spát neboť máme okna do velmi rušné hlavní silnice, dole zastávky MHD.

A z těchto důvodů jsem rozhodnutý klimatizaci přesto udělat. Tedy za nepřímého souhlasu majitelů jednotek a v rozporu se stanovami SVJ.

Prosím, stanovy žádné pokuty apod. neřeší, co mohu následně očekávat, pokud to bude SVJ hrotit? Asi jejich jediná cesta bude soud, že? Mám vůbec nějaké šance u soudu? Chci se bránit, jednám fér, oslovil jsem majitele, dal jim možnost se vyjádřit, ale má situace je zoufalá, v bytě trpím.

Díky za vaše reakce.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.