Zamítnutí žaloby na nedoplatek vyúčtování záloh - co může následovat?

Vložil moonz, 21. Leden 2019 - 13:15 ::

I zde na portalsvj by publikován rozsudek KS v Plzni 46 Cm 262/2013 - 119, kde vlastník a příjemce služeb (v procesním postavení žalovaný) uspěl u soudu, protože nebylo jeho vyúčtování řádně provedeno.
Z rozsudku Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 26 Cdo 4742/2010:
"Protože (řádné) vyúčtování je také předpokladem pro vznik splatnosti částky v něm uvedené (nedoplatku), nestává se vyúčtovaná částka splatnou, a to ani z části. Na tomto závěru nemůže nic změnit skutečnost, že pozdější (řádné, správné) vyúčtování může (a většinou také bude), obsahovat – číselně vyjádřeno – zčásti nebo zcela i částky, jež byly původně (nikoli však řádně) vyúčtovány. Nejde zde totiž o to, zda – číselně vyjádřeno – bylo původní vyúčtování vyšší nebo nižší, případně stejné jako vyúčtování řádné (správné). Rozhodné je, že splatnost nedoplatku může nastat jedině na základě (v důsledku) řádného, tj. v souladu se všemi příslušnými předpisy provedeného, vyúčtování. ".

Co to vlastně znamená? Že SVJ má prostě smůlu, protože by muselo vystavit nové vyúčtování a nelze žalovat tu samou věc, tj. vyúčtování? Nevím jak si to vyložit - jde mi o to, že pokud se dostanu do stejné situace, tak u soudu nad SVJ uspěji (vyúčtování nebylo správné), prosoudím spoustu času a peněz a SVJ vystaví nové vyúčtování a to pak zažaluje, nebo to již nelze?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.