Vložil TN. (bez ověření), 29. Prosinec 2018 - 23:13

Akorát musím upozornit na jedno přicházející nebezpečí. V novele NOZ se překope § 1209. Nyní bude rozpor s dobrými mravy pouze důvod k neplatnosti, nikoli nicotnosti.

Protože úprava § 1209 je speciální pro SVJ, vyloučí se částečně použití § 245 (pro rozpor s dobrými mravy), z toho § 245 zůstane pouze rozpor s kogentním ustanovením zákona, které jako jediné vyvolá nicotnost.

Velké správcovské firmy, které jsou autory novely NOZ, to mají geniálně promyšlené.

Když to vztáhneme na náš § 1179, tak stanovy ho nebudou moci vyloučit zcela (to by bylo porušením kogentního ustanovení zákona a tedy nicotné), pokud však stanovy určí šikanózní postup nahlížení, nebude to již nicotné, ale pouze neplatné a neplatnost bude možné namítnout pouze přehlasovaný vlastník a pouze do 3 měsíců.

Protože ale podle rozhodovací praxe NS a ÚS nemohou soudy vstupovat do autonomie právnických osob, pokud při procesu schvalování změn stanov byl dodržen zákon (byla odeslána pozvánka, byly k dispozici podklady, schůze byla usnášeníschopná), soud takovou žalobu zamítne!

Takže to, co nyní patrně není možné (myslím si já a Zděšený člen), tak od 1.1.2020 bude možné a legální – zmetkům z výborů bude stačit změnit stanovy, zavést šikanózní pravidla pro nahlížení, dají si velký pozor, aby schůze proběhla řádně, a menšinový vlastník s tím už nikdy nic neudělá – bude totiž zcela zbaven soudní obrany.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.