Vložil Justitianus, 29. Prosinec 2018 - 16:48

Zděšený člen napsal: ”… zatímco obecně v NOZ je nutné, aby konkrétní ustanovení obsahovalo zákaz jeho změny, tak 978 pro část NOZu absolutní majetková práva říká, že v této části je pro dispozivitu nutné, aby konkrétní ustanovení dispozivitu výslovně zmiňovalo”.

Pane Zděšený člene, opět nemáte pravdu. Ustanovení § 978 podle Vašeho výkladu by muselo mít toto znění:

§ 978 podle Zděšeného člena (varianta 2)
Od ustanovení této části se lze odchýlit ujednáním jen připouští-li to zákon.

Znění § 978 NOZ je ovšem jiné, že? Je takové, jaké je, a potvrzuje, že osoby si mohou ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona. Nejsou povinny dodržet zákonnou úpravu obsaženou v části “Absolutní majetková práva”. Opět platí, že Vy se mýlíte.

Budu k tomu s potěšením citovat z důvodové zprávy k návrhu § 978 NOZ (přístupná např. v dokumentech parlamentu ČR):

”… od ustanovení druhé části zákona se lze s účinky vůči třetím osobám odchýlit jen, připouští-li to zákon. Jakkoli tedy např. ustanovení o vlastnickém právu upravují podrobně sousedská práva, nebrání sousedům v odlišných ujednáních – ta ovšem budou zavazovat jen kontrahenty a nedotknou se třetích osob (ledaže ujednání získá svou věcněprávní podobu, např. jako služebnost). Rovněž to je pravidlo uznávané v teorii i v soudní praxi již dnes.”

Takže i důvodová zpráva (která se při výkladu právních norem používá k objasnění úmyslu zákonodárce) jednoznačně určuje, že “nic nebrání sousedům v odlišných ujednáních” (t.j. odlišných od zákona). Přesně totéž jsem Vám napsal už dvakrát.

Snažím se Vám objasnit, že takové ujednání odlišné od zákona není absolutně neplatné! Zákon nic takového nestanoví. Naopak takové ujednání je platné a účinné a je vymahatelné v režimu relativních práv (pouze mezi smluvními stranami), ostatně jako každá jiná smlouva. Není však vymahatelné vůči třetím osobám v režimu absolutních práv – to je jediné omezení a daň za odchýlení od zákonné úpravy.

Jestliže si v SVJ pana Janka ujednali odchylný režim nahlížení, je to jejich právo a soudy jim do toho nebudou strkat nos. I když Vy byste jim rád vrchnostensky rozkázal, aby se chovali tak jak chcete Vy.

I pro tyto případy tedy platí lex generalis § 1 NOZ o obecné přípustnosti odlišného ujednání.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.