Vložil Justitianus, 28. Prosinec 2018 - 23:44

Pane TN, prosím přestaňte s psaním nesmyslů, je to nedůstojné.

Váš příklad s nájemcem ukazuje pěkně v čem se mýlíte. Píšete o smluvní pokutě u nájmu bytu. Zcela Vám ovšem uniklo, že srovnáváte nesrovnatelné. Ustanovení §2239 NOZ zní:

§ 2239 Zakázaná ujednání
Nepřihlíží se k ujednání ukládajícímu nájemci povinnost zaplatit pronajímateli smluvní pokutu, ani k ujednání ukládajícímu nájemci povinnost, která je vzhledem k okolnostem zjevně nepřiměřená.

Smluvní pokuta u nájmu bytu je tedy zákonem výslovně zakázána, a to s následkem neplatnosti takového ujednání ex lege. (Zákonodárce výslovně stanoví, že odchýlení od zákona má za následek absolutní neplatnost ujednání o smluvní pokutě.) Jde tedy o kogentní ustanovení.

Naopak ustanovení § 1179 o právu vlastníka jednotky nahlížet do účetních dokladů a smluv nemá za následek neplatnost odlišného ujednání. Ustanovení § 1179 NOZ je zcela jinak formulováno, neobsahuje výhradu neplatnosti a zní takto:

§ 1179
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.

Zákonodárce mlčí o následcích v případě, kdy dojde v rámci SVJ k ujednání odchylnému od znění zákona. Proto jde o ustanovení dispozitivní.

Doporučuji Vám vřele, abyste se seznámil s definicí kogentních ustanovení, jak ji podává důvodová zpráva k § 1 NOZ. Cituji:

Tam, kde není výslovný zákonný zákaz, je ujednání odchylky od zákona přípustné, ledaže se tím poruší dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti. Zákonný zákaz je formulován buď výslovně slovy „zakazuje se“, nebo výslovným stanovením důsledku odklonu od kogentního ustanovení poukazem na neplatnost ujednání nebo stanovením, že se k závadnému ujednání nepřihlíží.

Snažíte se najít kogentní ustanovení tam, kde znění zákona, úmysl zákonodárce i praxe soudů ukazují na dispozitivní ustanovení. Můžete se vztekat, můžete s tím nesouhlasit; můžete minusovat toho, kdo Vám sděluje nepříjemnou pravdu, kterou nechcete slyšet. Ale to je asi tak vše, co můžete.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.