Zálohy a zápočty - prosím o pomoc

Vložil Markéta Gr., 24. Červen 2018 - 16:50 ::

Dobrý den,

opakovaně zde bylo řešeno téma neplacení záloh z důvodu vadného vyúčtování a nebo vadného předpisu plateb. Také zde byl odkaz na rozhodnutí ÚS http://www.portalsvj.cz/…pevku-dle-us

„Není důvodu z hlediska ústavnosti zpochybňovat právní závěr, že povinnost vlastníka bytu platit zálohy na straně jedné a povinnost společenství vlastníků jednotek předložit vyúčtování na straně druhé, jsou povinnostmi na sobě nezávislými, zakládajícími odlišné nároky.“

Je to však jediná páka na nefunkční výbor SVJ, který nereaguje na reklamace a přehlíží bezdůvodné obohacování.

Bylo zde rovněž zmíněno, že soud neřeší oprávněnost nároku věřitele = SVJ a vydává platební rozkaz na bagatelní částky, tedy vlastník spor prohrává bez možnosti odvolání.

Provedu- li zápočet pohledávky na cca 2000Kč, které mi bezdůvodně vyúčtovali, tak na přeplatku dalších záloh budu mít dalších 6000Kč, tedy SVJ si tento zápočet opět strhne z přeplatků a takto pořád dokola. Pokud nebudu platit a provedu zápočet, tak výbor doloží soudu jen svůj nárok na zálohy a zápočet nemusí nijak přiznávat, protože jej neakceptovali (přestože jednostranný zápočet souhlas druhé strany nevyžaduje). U bagatelních částek pak není možnost odvolání – budu mít možnost nějak předložit důkazy o zápočtu a neoprávněnost vymáhání zálohy?

Rozpočet není, uzávěrka se neschvaluje, plán oprav se neschvaluje, DZ je téměř milion – netuším na co (máme novou kotelnu, interiéry, zateplení, okna, lodžie…vše nové)

Vklady do úschovy mi neumožní žádný advokát, ani notář, kterých jsem se dotazovala – tuto formu úschovy neumožňují.

Máte nějakou zkušenost doporučení, jak takovou situaci řešit? Nějak mi dochází inspirace....­.pominu-li prodej bytu a odstěhování :o). Nějaký novější judikát na toto téma? MÁTE TIP NA PRÁVNÍKA, KTERÝ JE SKUTEČNĚ V PROBLEMATICE SVJ ODBORNÍK?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.