Neplatnost usnesení shromáždění SVJ - málo času

Vložil Zdeněk888, 24. Leden 2018 - 17:51 ::

Tento týden jsem obdržel zápis ze shromáždění SVJ konané začátkem 11/2017 od Správce (SBD) na kterém jsem nebyl a ani jsem o něm nevěděl. Úvodem uvedu, že jsem obdržel pouze zápis, nikoliv přílohy zápisu a také, že jako SVJ nemáme statutární orgán. Ze zápisu já laik vidím tyto rozpory se zákonem nebo stanovami:

  • neobdržel jsem pozvánku (nevím jestli lze zhojit, že budou tvrdit, že mi ji např. vhodily do schránky), ale dle čl.10 odst. 3 stanov cit. „Pozvánka se zasílá členům společenství na adresu uvedenou v seznamu členů…“
  • shromáždění svolal pouze Správce (SBD), přičemž dle čl. 10 odst. 1 stanov cit. „Shromáždění svolává statutární orgán i z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají více než čtvrtinu všech hlasů, nejméně však dvou z nich; neučiní-li to, jsou oprávněni svolat tito vlastníci shromáždění k zasedání na náklad společenství vlastníků sami. Shromáždění je svoláváno ve lhůtě nejméně 15 dnů před jeho konáním“
  • doplnění programu v bodech 10 a 11 až na shromáždění, přičemž nebyli přítomni všichni vlastníci (rozpor dle §253/3 ve spojení s §1221 NOZ).

Především mi vadí ze zápisu odst. 11.1 „Platby SIPO“ tj. povinnost všech vlastníků platit prostřednictvím SIPO. Já žádné SIPO nemám a ani si ho nehodlám zřizovat. Je takovéto usnesení absolutně/relativně (ne)platné? Pokud nebudu platit SIPEm je zde také § 588 NOZ (nemohu přece platit službou, kterou nemám).

V zápisu jsou také další bludy viz odst. 11.6 a 11.7 („o příjmech z nájmu společných částí rozhodují přece všichni vlastníci“: http://www.portalsvj.cz/…ch-prostor-8#…).

Co říkáte na odst. 4 a 5 (pravidla pro služby)? Mám platit podle těchto bodů přestože nemám přílohy?

Nemám moc času, 3měsíčná lhůta uplyne za 14dnů. Chci se obrátit na nějakého advokáta, ale nejdřív se chci zeptat tady. Podle mne jsou všechna usnesení neplatná. Mám šanci u soudu uspět (§258 vs §1209 NOZ a přehlasovaný vlastník, důležitý důvod)? Jak mám postupovat, nemám přílohy zápisu a žalobu za pár dní mi advokát nenapíše? Co např. nějakou „předběžnou žalobu“ pro zachování lhůty s odůvodněním, že přílohy zápisu zatím nemám a obávám se marného uplynutí zákonné lhůty, a se žádostí, aby mi soud umožnil doplnění žaloby, jakmile zápis obdržím včetně příloh? Uvítám cokoliv (rozsudek, vzor žaloby) a jakoukoliv radu, která mi řekne víc jak dál.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.