Vložil Konečný (bez ověření), 20. Leden 2018 - 15:25

Werewolf,

SVJ v souladu s § 1186 uvede v potvrzení všechny dluhy, které vlastník prodejce má vůči SVJ. Proč by mělo SVJ řešit třístannou dohodu o přechodu dluhů mezi prodejcem a nabyvatelem, to ať si vyřeší prodejce s nabyvatelem sami.

Přechod dluhů z prodejce vyplývá z ustanovení § 1186 (jak už bylo potvrzeno usnesením ÚS) a tak k přechodu dluhu není potřebné třístranná dohoda, jak uvádíte.

Tzn., že dluhy přejdou ze zákona na nabyvatele a s tím musí oba počítat a podle toho se dohodnout na prodejní ceně. Pokud nechce prodejce ručit za dluhy, které prodejem přejdou na nabyvatele, musel by prodejce dluhy uhradit ještě před prodejem sám, v potvrzení pak už žádné dluhy uvedeny nebudou a tak ani nepřejdou na nabyvatele. Prodejce pak nemusí ponižovat kupní cenu, protože dluhy budou v okamžiku prodeje už zaplaceny.

Napsal jste také, že SVJ riskuje, pokud by přešel dluh na nabyvatele a ten neplatil, protože by SVJ muselo pak nahánět převodce, aby jako ručitel dluh zaplatil a ten již může být bůhví kde…

Naopak je SVJ v případě automatického přechodu dluhů podle § 1186 v mnohem lepším postavení než dříve. Pokud by dluh automaticky nepřešel na nabyvatele, právě pak by SVJ muselo nahánět prodejce, který může být buhví kde. Tím, že dluh automaticky ze zákona přejde na nabyvatele, který je v kontaktu, když je vlastník, může SVJ vymáhat dluh po něm. A navíc je tu ještě pojistka, že v případě neplatiče může SVJ dluh vymáhat po prodejci jako ručiteli.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.