Vložil TN. (bez ověření), 22. Leden 2018 - 11:53

Zde jde o důsledek lobbingu SČMBD. Je pravda, že některá SVJ v severních a severozápadních Čechách (Sokolov, Jirkov, Most, Litvínov, Teplice atd.) jsou před bankrotem, ale také je pravda, že si za to mohou sama, protože v domech neustavili výbory a nikdo nevymáhal dlužné zálohy, často ani formálně neustavili SVJ (nezapsali do rejstříku). Pověřeným vlastníkem a správcem bylo vždy nějaké družstvo nebo eseróčko, které inkasovalo odměny za správu, ale pohledávky nevymáhali. Teďka se obracejí o pomoc na stát… Stačí si přečíst historii insolvencí těchto SVJ, zajímavé je, že jde často o velké paneláky o 40–150 bytech a přesto se v těch domech nenašli kandidáti do výboru. Je to asi dáno skladbou obyvatel, ale to je na jinou debatu.

SČMBD navrhuje, aby s nastěhováním nového nájemníka nebo s každým nabytím bytu vyslovovalo souhlas SVJ = rozuměj, aby členská družstva mohla za udělování souhlasu vybírat poplatky, protože velkým SBD kvůli konkurenci správců klesají příjmy a hledají alternativní zdroje, jak ždímat SVJ a tunelovat jejich rozpočty.

V domech, kde jsem ve výboru, je asi 30–40 % vlastníků s trvalým pobytem mimo dům, většina jsou pronajímatelé, v několika případech koupili byty rodiče dětem, nebo děti rodičům. S pronajímateli vycházíme korektně, někteří chodí na schůze, někteří nám dávají plné moci, abychom měli usnášeníschopnost. Normálně komunikujeme a problémy ani moc nemáme. Jsou tu realitky, které do bytů umisťují problémové nájemníky, ale daří se nám problémy řešit, nenecháváme nic náhodě. Mám zaplacený hlásič změn v katastru (ten státní od ČÚZK) a změny aktivně hlídám a pokud se nabyvatel sám neozve, okamžitě ho kontaktujeme. Máme v domě investory z Izraele, kteří byty pronajímají sociálním případům a zastupuje je realitka, která komunikuje tak napůl, ale dá se to a problémy řešíme. O dům se ale musí někdo starat!

Je chyba vlastníků, že se nestarali. Nevím, proč bych měl ze svých daní teďka sanovat jejich dluhy. Se asi zbláznili?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.