Vyúčtování dle §1180/2

Vložil Karla (bez ověření), 30. Prosinec 2017 - 8:13 ::

Dobrý den,

často se zde píše vyúčtování záloh na správu nebo služby. Podléhají také nějakému vyúčtování příspěvků na „na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů“ (§1180/2 NOZ)?

Doposud jsem nikdy neobdržela vyúčtování obsahující těchto příspěvků. Mají li být dle zákona tyto příspěvky „rozvrženy na každou jednotku stejně“, znamená to fakticky co konkrétně? Že na vyúčtování dle zákona o službách musí být jako další položka právě tento náklad? Nebo musím dostat separátní vyúčtování tohoto nákladu? A v případě že ani jedno, jaký by na mne mělo praktický dopad takovéto NOZ-ustanovení? (resp. pro mne by mělo dopad „neviditelný“ a v takovém případě nechápu jeho smysl)

Ve stanovách o tomto nemáme ani slovo. Důvodem mého dotazu je, že jsem ve skupině bytů které jsou v našem SVJ ty větší a náklad na správce a odměny výboru se tedy platily z příspěvků na správu tzn. podle podílu na společných částech tzn. plošně větší byty měly na nákladech cca 160% podíl a malé byty pak cca 80%. Pokud určuje §1180/2 NOZ, že by podílení se na nákladech mělo „rozvrhnout stejně“ tzn. počtem bytů – je to pro mne nyní výhodnější. Pokud mi ale není položka vložena do vyúčtování (a samozřejmě každému spoluvlastníku také), jak zjistím že platím náklad dle §1180/2 dle počtu a nikoliv podle podílu případně, že neplatím podílově ty spoluvlastníky jimž vloženo do vyúčtování nebylo?

Děkuji za vysvětlení

Karla

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.