Co mohou vynucovat stanovy?

Vložil Huan (bez ověření), 1. Listopad 2017 - 23:33 ::

Mohou stanovy určit členovi SVJ plnit i jiný fond než „fond oprav“.

Pokud vím BD mají různé fondy na různé účely. Co tedy brání zavést SVJ tytéž různé fondy na různé účely a stanovami přikázat vlastníkům tyto fondy plnit.
A pokud to snad může projít, vztahuje se na takový „nov7 fond“ poměrný princip jako na údajný „fond oprav“ nebo lze stanovit podnmínky TAK, aby byly jen na první pohled „korektní“ ale ve skutečnosti aby dopadly např. jen na účelově stanovenou menšinu nebo cejchem označené jedince?


Mohou stanovy určit trest za neplnění instrukcí, pokynů, přikázání?
Příkladně uvedu, že někomu není třeba ani změna stanov a stačí mu usnesení většiny:

můj otec Hong, nezaplatil údajný nedoplatek z vyúčtování – protože je (nebo se domnívá, že je) VADNÉ (protože je o 18.000 vyšší než by mělo být (správce bez ohledu na zák. 67/2013 trvá na doplacení záloh předepsaných!!) – reklamace nebyla vyřízena a stojí na místě již 25 měsíců aniž by SVJ provedlo jakékoli SOUDNÍ vymáhací úkony),

avšak nyní padlo rozhodnutí o pořízení výtahových čipů a výslovně pak bylo uvedeno (v diskusi, nikoli v zápisu!), že za účelem potestání jakékoli finanční delikvence (=neplacení nebo nezaplacení = „neplatič“) člena SVJ. Vypnuty budou vždy všechny čipy související s bytovou jednotkou „delikventa“. A to do doby než si to „delikvent“ rozmyslí. Dodavatel slibuje zázračný pokles počtu „neplatičů“ – prý v jiných SVJ kde mají jeho systém, nezaplatí jen byty v exekuci nebo neobývané.

Jak a kdo bude „delikvenci“ určovat, o tom řeč nebyla a usnesení nezmiňuje.

Otci bude 80 a je ZTP – ale to je pro mne i něj nepodstatné. I zdravý 40-tník nebude chtít klusat do 7-patra pěšky, když splácí zálohami na správu za pořízení výtahů, které nebude moci kvůli zlovolné svévolí používat.

Je takové usnesení či změna stanov, dostatečným důvodem aby šlo usnesení napadnout u soudu úspěšně, nebo soud na základě Olomouckých „syrečků“ odmítne meritorně řešit s poukazem na to, že běhání do schodů je zdravé a neohrožuje ani vlastnictví jednotky ani stabilitu české soudcokracie?

ANEBO lze napadnout až samotný (zlo)čin tzn. že čip nebude na výtah dotyčnému „neplatičovi“ fungovat ???
… nakonec oheň je taky dobrý sluha, než mi ale sporcuje dům. Takže z tohoto úhlu pohledu ani čipy na používání výtahu nejsou apriori „špatné“

Huan

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.