Některé možné sankce pro SVJ od FÚ

Vložil Pavel, 1. Říjen 2017 - 16:49 ::

Dnes tu byl publikován zavádějící příspěvek:

http://www.portalsvj.cz/…t-zaslana-fu#…

"FÚ to nezajímá

Vložil TN. (bez ověření), 1. Říjen 2017 – 15:31

Pokutu uloží FÚ za co? Za „špatně“ vedené účetnictví? Co to je? SVJ si sežene soudního znalce, který sepíše posudek, že účetnictví je vedeno dobře a v souladu se zákonem. Nikdy žádný FÚ žádnému SVJ pokutu za „špatně“ vedené účetnictví neuložil. Dokonce ani nikdy žádný rejstříkový soud nikdy neuložil pokutu SVJ za vadně sestavenou účetní závěrku, která neobsahuje vše, co dle zákona a vyhlášky obsahovat má."

Doporučuji se tímto příspěvkem neřídit.

Uvedu několik možných sankcí od FÚ.

1)daň ze závislé činnosti

Opakovaně tu byly publikovány „návody“ jak ušetřit tuto daň tím, že členové volených orgánů budou platit nižší příspěvek na správu a tím budou fakticky odměněni za výkon funkce. „Ušetří“ se tak na zdravotním a možná i sociálním

2)daň z příjmů SVJ

SVJ může dosáhnout daňového zisku a pokud neodvede daň, má problém

3)nezveřejnění účetní závěrky

nejen soud ale i FÚ může uložit sankci za neuveřejnění ÚZ

4)špatně vedení účetnictví či vůbec nevedené účetnictví

opakovaně zde bylo publikováno, že SVJ vůbec nevede účetnictví nebo ho vede špatně. Může být sporné jak má správné účetnictví vypadat, ale pracovníci FÚ by to řešili ve své pracovní době bez nějakých sankcí, pokud soudní při prohrají. Členové výboru by to řešili po své pracovní době s hmotnou odpovědností za prohraný spor.

Pravda je, že sám zatím neznám rozsudek, který by řešil spor o účetnictví mezi SVJ a FÚ. Ale to neznamená, že bych měl do budoucna jistotu, že se tak nestane. A za mnou je § 159 NOZ.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.