SVJ mě žaluje o 78 Kč

Vložil mirka.p (bez ověření), 27. Srpen 2017 - 12:32 ::

V březnu jsem koupila byt a podali jsme návrh na vklad – vklad byl povolen v dubnu. V dubnu mi také o zavkladování přišlo vyrozumění z katastrální­ho úřadu.

Ještě v dubnu jsem byla oznámit do kanceláře správce koupi bytu, s tím, že se přihlašuji do evidence od 1. dubna, abychom to nekomplikovali a že já zaplatím předpis za celý měsíc, takto jsme se dohodli i s prodávajícím; správci to bylo jedno a akceptoval to.

Jenže evidenční list mi byl doručen poštou až po polovině května. Já tedy dubnovou zálohu zaplatila 23. května, předpokládám, že na účet SVJ platba došla 24. nebo 25. května.

Z SVJ mi nyní poslali předžalobní upomínku, že musím do 10 dnů zaplatit úrok z prodlení cca 78 Kč a poplatek za zaslání upomínky 320 Kč, jinak advokátní kancelář podá žalobu.

Úrok vznikl za období 1.5. – 25.5. a činí 67 Kč. Pozdě jsem bohužel zaplatila i červencovou zálohu a sice až 3. srpna, jsem tedy také 4 dny v prodlení a úrok činí 11 Kč.

Napsala jsem předsedovi email, že úrok z prodlení za červenec akceptuji, protože jsem opravdu zaplatila pozdě o 4 dny, ale nesouhlasím s úrokem za duben, že podle zákona musím oznámit koupi do jednoho měsíce, a zákonu jsem učinila zadost, protože jsem oznámila koupi včas. Podle mého názoru tedy nejsem v prodlení, byť jsem reálně dubnovou zálohu zaplatila až v květnu, tedy formálně pozdě, nicméně pozdě mi byl doručen i evidenční list.

Předseda argumentuje, že jsem mohla zaplatit na pokladně správce už v dubnu, ale jak jsem mohla zaplatit, když jsem neměla evidenční list a nevěděla kolik a neznala variabilní symbol? Předseda argumentuje, že jsem se mohla zeptat a měla jsem se zajímat.

SVJ má i revizora, ten mě ale odkázal na výbor a řekl, ať to raději ihned zaplatím, protože „předseda je blázen“ a opravdu žalobu podá. Tak teď nevím. I poplatek za upomínku 320 Kč se mi zdá nepřiměřený, když dodejka stála asi 50 Kč, tak jaké jiné náklady mohly vzniknout? Text upomínky je zjevně vzorová šablona, jen doplnili variabilní údaje.

Co mám dělat, mám zaplatit úrok 78 Kč a cenu upomínky 320 Kč?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.