Komu v SVJ patří trubky, elektrorozvod, plynovod? Dotaz na havarijní službu

Vložil rest (bez ověření), 23. Květen 2017 - 9:16 ::

Jsme SVJ vzniklé 1.7.2000.

V prohlášení vlastníka je uvedeno:
Vybavení náležící k jednotce: … kuchyňský sporák plynový, … 4× topná tělesa …
Součásti jednotky jsou: potrubní rozvod vody, plynu, ústředního topení (kromě stoupacích vedení a uzavíracích ventilů), elektrorozvody, vypínače, zásuvky, pojistky…
Společné části budovy: rozvody tepla, vody, kanalizace, plynu, elektřiny, domovní elektroinstalace a telekomunikací, včetně stoupacích vedení a uzavíracích ventilů…

Řešíme, jakým způsobem chápat vlastnictví rozvodů, kdy prohlášení vlastníka není 100% jasné. Jestli to interpretovat tak, že trubky před/za vodoměrem, trubky před/za plynoměrem, elektrosíť před/za elektroměrem – PŘED vlastní vlastník bytu a ZA jsou společná část.

Jde nám např. o spory při volání na havarijní dispečink, kdy občas není jasné, zda jde o havárii uvnitř bytu (vlastnictví vlastníka) či havárii sice uvnitř bytu, ale na společné části. Kdo pak výjezd řemeslníků zaplatí. Občas se stává, že lidé volají na telefonní číslo dispečinku, které je vyvěšeno ve vitríně a neuvědomí si, že to není servis pro jejich byty, ale že dispečink řeší havarijní situace na společných částech.

Jiné problémy ale máme při výměně starých už nefunkčních litinových radiátorů, kdy sice podle prohlášení vlastníka jsou vlastnictvím vlastníka, ale výměna může ohrozit tepelnou soustavu domu. Družstvo kdysi zavedlo, že výměna radiátorů bude hrazena z rozpočtu SVJ, nicméně to vlastně správné není, jde jen o zvykové právo.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.