Jak rozumět ve vyhlášce č. 269/2015 Sb. formulaci "výši základní složky určí"

Vložil TN. (bez ověření), 8. Květen 2017 - 12:23 ::

Jak prosím rozumíte § 3 vyhlášky č. 269/2015 Sb.

(1) Základní složka nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce činí 30 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku. Výši základní složky určí poskytovatel služeb.

Metodický pokyn k tomu mlčí http://www.mmr.cz/…_14_1_16.pdf

Jeden vlastník nám podal rozsáhlou a celkem sofistikovanou reklamaci, kde mj. argumentuje, že vyúčtování není řádné, protože SVJ nikdy nerozhodlo o výši základní složky. To je pravda, na shromáždění jsme tuto otázku nikdy pravděpodobně neschvalovali, alespoň v zápisech za posledních 5 let o tomto není zmínky a starší zápisy nemám.

Dříve vedlo správu SBD, které si to tady nějak „kuchtilo“, jak uznalo za vhodné, příp. co zrovna doporučilo jejich mateřské SČMBD. Když jsme jako výbor převzali správu, museli jsme hodně věcí napravovat, ale na toto – přiznám se – jsme zapomněli. Rozúčtovací firmu využíváme už 15 let stejnou a ta má ve svém systému nastavený poměr 40 % a 60 % a takto nám teplo rozúčtovala i letos. Sdělili mi, že takto obdrželi kdysi pokyn od SBD, který nám dělal pověřeného vlastníka a protože my jako výbor jsme pokyn nezměnili, tak to takto nechali nastavené.

Otázka ovšem je, zda výši základní složky má určit statutární orgán nebo shromáždění, což mi není jasné. Samozřejmě stanovy k záležitosti mlčí.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.