Počet podpisů na účetním dokladu - účetní směrnice v SVJ (je/není)

Vložil TN. (bez ověření), 11. Únor 2017 - 10:33 ::

V předchozím příspěvku http://www.portalsvj.cz/…agdin-spolek#… se rozjela diskuse o počtu podpisů na účetním dokladu „ze strany SVJ“, resp. výboru coby osoby odpovědné za účetní případ. Protože je to tam už nepřehledné, zakládám samostatné vlákno.

Z diskuse jsem pochopil, že pokud SVJ nevydá vnitřní směrnici o účetnictví, musí účetní doklad podepsat takový počet členů výboru, o jakém je stanoven způsob jednání ve stanovách (tedy obvykle dva členové výboru, případně jen předseda výboru, nebo u jednočlenného orgánu předseda společenství).

Pokud ale SVJ vydá vnitřní směrnici, podepíše účetní doklad osoba tímto podpisem pověřená, což může být konkrétní člen výboru, který má v gesci kontrolu účetnictví a bude účetní kanceláři udělovat pokyny k zaúčtování (nosit faktury a účetnky), ale může to být třeba i zaměstnanec SVJ, i když to asi bude málo obvyklé. Dokážu si představit, že by to mohl být současně jeden člen výboru a jeden člen kontrolní komise, ale to mi přijde málo flexibilní a asi by docházelo ke zpožďování při zaúčtování. Vlastnoruční podpis asi může být nahrazen podpisem elektronickým, ale to se mi jeví v prostředí SVJ jako nepravděpodobné, protože elektronické podepisování a archivování elektronických dokladů je docela náročná disciplína a v prostředí SVJ asi málo uplatnitelná s ohledem na náklady a technické komplikace (řada výborů je obsazena členy okolo 80 let).

Shrnuto, vnitřní směrnice může „přebít“ stanovený způsob jednání za společenství??? (Je vůbec podpis účetního dokladu právním jednáním? Řekl bych, že asi spíš ne?)

Mám dotaz – může vnitřní směrnici vydat jen statutání orgán, nebo musí schválit shromáždění? V § 1208 o interních pravidlech (kromě stanov a pravidel pro rozúčtování) nic nevidím, a pokud se nepletu, v prostředí obchodních koporací vydává vnitřní směrnice představenstvo či jednatel a nepodléhají schválením nejvyššího orgánu?

Paní Klainová napsala, že od ní neberu vysvětlení, ale Magda správně uvedla, že „asi pleteme dohromady právní stránku věci a účetní stránku věci a člověk se v tom ztrácí“. Proto se ptám ještě jednou, jak to s těmi podpisy „ze strany SVJ“ tedy je?

Předpokládejme, že většina SVJ žádnou směrnici nemá a společenství jsou ráda, že mají výbor obsazený aspoň těmi 80-ti letými dobrovolníky, kteří o účetnictví nikdy nic neslyšeli. Kdo tedy za SVJ, ve kterém směrnici nemají, podepíše účetní doklad? Bude počet podpisů podle způsobů jednání, nebo bude stačit, aby doklad podepsala účetní správcovské firmy? (tipuji, že toto bude nejčastější praxe)

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.