Vložil Petr, 20. Leden 2017 - 13:22

Tak na něj pošlete kontrolu, i když je otázka, zda někdo může (chce) SVJ kontrolovat.

Nastudujte NOZ aspoň od § 1158.

Jeden nešťastník podal dotaz na http://www.portalobydleni.cz/…ku-jednotek/

odpověď cca č. 15 seshora

"Ten, kdo přijme funkci člena voleného orgánu, se zavazuje, že ji bude dle ust. § 159 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí, tzn. bude jednat s péčí řádného hospodáře. Pokud máte podezření, že předseda vykonává svou činnost v rozporu se zákonem, můžete se obrátit na soud. Jestliže máte za to, že jednání předsedy svým charakterem naplňuje znaky trestného činu, můžete na něj podat i trestní oznámení.

Dle ust. § 1179 občanského zákoníku máte jako vlastník jednotky právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby pak můžete nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů. Na základě písemné žádosti pak můžete dle ust. § 8 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb. požadovat, aby vám poskytovatel služeb nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložil náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování v souladu s tímto zákonem a umožnil Vám pořídit si kopie jednotlivých dokladů. Tímto způsobem můžete zákonnost hospodaření zkontrolovat osobně nebo je předat ke kontrole specializované osobě".

Na takovou odpověď nemusím být advokát. Účetnictví viz zákon 563/1991, § 8.

Snad by stačila občansko právní žaloba, nikoli hned trestní oznámení.

https://sites.google.com/…ravni-zaloba

https://sites.google.com/…ravni-zaloba Co je to občansko právní žaloba

3/ https://sites.google.com/…tzalobu/home Občansko právní spor

4/ https://sites.google.com/…toji-advokat Kolik stojí advokát

5/ https://sites.google.com/…pravni-pomoc Odkazy, právní pomoc

6/ http://www.trestni-rizeni.com/…canskopravni http://www.trestni-rizeni.com/…canskopravni

Řízení občanskoprávní

7/ http://www.potrebujipravnika.cz/…vni-rizeni-/

8/ http://www.odchazim.cz/…opravni-soud Datum 2. července 2009 – Pravidla jednání před soudem v občanskopráv­ních věcech

9/ http://www.businessinfo.cz/…i-50763.html!&chap­ter=1

30. 4. 2016 – Základy občanského soudního řízení. Seznámení se strukturou soudní soustavy v ČR, s náležitostmi podání k soudu, s průběhem samotného řízení a jeho závěrem – rozhodnutím ve věci. Pojednáno je též právo na odvolání, mimořádné opravné prostředky a náklady řízení.

Základy občanského soudního řízení

Kapitoly článku Kap. 1 – Obsah Kap. 2 – Soudy a Základní principy soudnictví a civilního procesu Kap. 3 – Řízení sporná a nesporná a Procesní a hmotněprávní lhůty, procesní úkony účastníků, zahájení řízení Kap. 4 – Účastníci řízení a Žaloba – pojem a náležitosti Kap. 5 – Průběh řízení Kap. 6 – Koncentrace řízení a Závěr řízení – rozhodnutí ve věci Kap. 7 – Právní moc a vykonatelnost rozhodnutí a Odvolání Kap. 8 – Mimořádné opravné prostředky, Náklady řízení a Výkon rozhodnutí Kap. 9 – Zásady nesporných řízení

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.