Může si vlastník pronajímat společnou část?

Vložil Val. (bez ověření), 14. Leden 2017 - 15:19 ::

Dům byl vymezen na jednotky roku 1999 a k 1.7.2000 vzniklo ze zákona SVJ, v roce 2016 jsme přijali změnu stanov v souladu s NOZ.

Máme v domě v přízemí bývalé kočárkárny, které „pronajímáme“. Těmi nájemníky jsou ale někteří vlastníci (jeden používá místnost jako svou dílnu, druhý jako úložný prostor). S těmito vlastníky je uzavřena „odjakživa“ klasická nájemní smlouva, v účetnictví je to na účtu 311 jako nájemné a jednou za rok na tento příjem z pronájmu vlastníci obdrží Potvrzení o příjmu z pronájmu, aby si svůj podíl zahrnuli do svého osobního daňového přiznání (potvrzení obdrží i ti vlastníci, kteří si prostory pronajímají).

My jako nový výbor nad tím přemýšlíme, zda by se ve skutečnosti nemělo jednat o výlučné užívání společných částí, kdy se vlastník může podílet sníženými či žádnými náklady, pokud ve stanovách upravíme, že spravuje tuto společnou část vlastními silami (§ 1180 odst. 1).

Ptali jsme se správce-družstva a ti nám řekli, že toto se ale týká jen domů vymezených na jednotky po 1.1.2014.

Že prý v případě domů vymezených do 31.12.2013 se i s vlastníky uzavírá na užívání společných částí nájemní smlouva, byť je to trochu divné, ale prý to tak je.

Mně to prostě přijde divné, aby SVJ uzavíralo s vlastníkem nájemní smlouvu. Chápu, že když jde o cizího člověka, který není členem SVJ, tak s ním by se na pronájem uzavřela nájemní smlouva (třeba „vietnamská večerka“). Ale uzavřít nájem s vlastníkem?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.