Vložil TN (bez ověření), 8. Leden 2017 - 13:25

Pokud jste současně OSVČ, byť třeba vedlejší, nebo jen s malými autorskými příjmy (i když si jako autor – tzv. vedlejší OSVČ přivyděláte velmi malou částku), tak se příjmy z pronájmu počítají do obratu. Pak se snadno může stát – určitě v Praze – že se coby OSVČ stanete plátcem DPH. Což konkrétně u autorských honorářů je poněkud blbé, jelikož od honoráře musíte odečíst DPH, daň z příjmu, SP a ZP a zůstane vám sotva půlka honoráře… Nevím o vydavatelství, které by akceptovalo navýšení honoráře o DPH…, možná velká vydavatelství by toto zakceptovala, ale já sám publikuji na jednom webu, jehož provozovatel není plátce DPH, takže pokud bych byl plátcem, už by bylo lepší psát zadarmo, za tu šikanózní kalouskovsko-babišovskou byrokracii by mi těch pár stokorun ani nestálo...........

Výjimkou jsou pouze honoráře od novin, časopisu, rozhlasu či TV do 10 tis. Kč měsíčně od jednoho vydavatele, pokud ale píšete pro internetový server, tak ten podle stanoviska ministerstva kultury pod tuto kategorii nespadá.

Stačí tedy pronajímat dva byty v Praze, jednou opublikovat článek na nějaký internetový server za honorář 500 Kč a stal se z vás plátce DPH se všemi negativními důsledky.

Pochopitelně na nájemné uplatňovat DPH nebudete, ale protože jste plátce, musíte podávat FÚ všechny požadované reporty, přiznání, všude jako magor uvádět svoje rodné číslo a podobné nesmysly.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.