Musí se úklid vyúčtovávat? Je zákon 67 povinný?

Vložil Anetaa (bez ověření), 27. Prosinec 2016 - 11:02 ::

Naše SVJ vždy jednou ročně v rámci vyúčtování vyúčtovávalo rovněž úklid společných prostor. Letos se schvalovaly stanovy, proti kterým jsem já a ještě jeden soused jediní hlasovali proti. Domnívám se, že kromě nás dvou nikdo návrh nečetl, jelikož ani nebyl přiložen k pozvánce :-( To je bohužel na jinou diskusi…

Musím říct, že byť jsem stanovy snad pečlivě četla, unikl mi jeden detail, který je šikovně zakamuflovaný, a sice, že služba úklid již není součástí služeb, ale součástí příspěvku na správu a jako taková nebude vyúčtovávána. Ale předbíhám.

Dnes jem totiž obdržela nový evidenční list platný pro rok 2017 a vidím v něm, že ze seznamu položek „služby“ zmizel úklid a celková částka za služby se ponížila o 110 Kč. Položka „příspěvek na správu“ se naopak navýšila o 110 Kč. Celkově se částka předpisu nezměnila. Z toho usuzuji, že úklid byl přesunut do správy domu, protože ve službách není.

Předseda výboru mé zjištění již potvrdil, prý se úklid vyúčtovávat nebude. Prý jde o zbytečnou administrativu, protože máme zálohu nastavenu přesně tak, aby pokryla fakturu od úklidové firmy a žádný přeplatek nebo nedoplatek nevznikne. Moc se mi to nezdá, protože občas se mohou objevit nenadálé úklidové akce např. v zimě nebo po řemeslnících, ale budiž, asi to mají spočítané.

Nicméně i tak jsem názoru, že úklid by se vyúčtovávat měl, byť by rozdíl mezi náklady a přijatými zálohami nevznikl.

Již hodinu studuji zákon 67, zejména nahlížím do § 3, který definuje výčet služeb, současně je zde ale uvedeno, že o konkrétním rozsahu služeb rozhodne společenství. Společenství by tedy asi mohlo rozhodnout, že úklid služba není… (???) Nevím, jak tento § správně vyložit.

Ve stanovách máme konkrétně uvedeno, cituji: „Společenství vlastníků zajišťuje tyto služby: dodávku tepla a teplé vody, dodávku vody a odvádění odpadních vod, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě.“

Samotné stanovy tedy určují, že úklid službou je.

Jenže ve stanovách ihned následuje šalamounský článek, cituji: „Náklady na služby se na vlastníky jednotek rozúčtují takto: provoz výtahů a úklid společných prostor v domě bude účtován v rámci vyúčtování příspěvku na správu domu a pozemku, nerozhodne – li shromáždění vlastníků jinak.“

Z tohoto výbor tedy usoudil, že úklid netřeba vyúčtovávat. Správu totiž u nás zásadně nevyúčtováváme, což je smutné téma na jinou diskusi… Výbor se tedy asi snaží svou práci „zefektivnit“ a přesunout vše možné do správy, aby nemusel vyúčtovávat. Nicméně zrovna u úklidu se mi to jeví podivné a příliš se mi novinka nezamlouvá. Bohužel, co se týče nevyúčtování správy, nemám žádnou zákonnou páku, abych vyúčtování dostávala, otázku jsem již konzultovala dříve v právní poradně. Ale vyúčtování služeb vyžaduje zvláštní zákon a úklid by mi tedy vyúčtovat měli vždy?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.